Italië zoekt een pragmatisch antwoord op de economische crisis: afstoten. Zo zijn er niet slechts vijf toeristische yachthavens, zgn. marina’s, in aanbieding, maar ook huizen vanaf 1 euro.
De firma Invitalia, in samenwerking met het ministerie voor economie, verkoopt de marina’s van Capri, Portisco op Sardinië, Arechi bij Napels, Triëst en Roccella Jonica in Calabrië, de 2500 ligplaatsen inbegrepen. Richtprijs voor de vijf havens: afgerond 50 miljoen euro. Doe een bod.
Blijkbaar loopt de verkoop niet naar wens want oorspronkelijk mocht men tot midden juli een bod aanreiken, intussen tot eind augustus.
De overheid van Capri heeft 51% van de havenaandelen en zou een potentiële koper kunnen zijn. De marina van Portisco aan de Costa Smeralda (Sardinië) belandt misschien in privé handen.
Reden van de verkoop der marina’s: 50% van de ligplaatsen worden niet benut. En toch worden er nog 57 nieuwe marina’s met 22.650 ligplaatsen gebouwd. In totaal heeft Italië momenteel meer dan 85.000 ligplaatsen ter beschikking. Men kan zich terecht afvragen wat de zin ervan is producten toe te voegen aan een markt die sowieso al verzadigd is. Rekenen ze misschien erop dat de verrijkers met hun yachten gaan aanmeren?
Maar niet alleen de toeristische havens hebben problemen. In vele dorpen, vooral in de bergen, trekken jonge mensen weg wegens gebrek aan perspectieven. 60% van de jongeren hebben geen werk. Minder geboorten omdat het inmiddels een luxe is een kind te hebben. Tja, de neo-Europeanen hebben daar een enigszins andere visie op. Kinderen zijn dikwijls hun levens- en asielverzekering.
Om de bevolkingleegloop tegen te gaan kwam een Siciliaanse burgemeester op het idee 31 leegstaande huizen in zijn dorp weg te geven. Giuseppe Ferrarello bood op het internet in het mooie middeleeuwse Gangi (centraal Sicilië) immobiliën voor 1 euro aan op voorwaarde dat de nieuwe eigenaars de verwaarloosde huizen binnen de drie tot vijf jaar zouden renoveren. Van de 31 aangeboden huizen werden intussen 21 weggeschonken of gereserveerd.
In Spanje is de situatie niet veel anders. In het hele land, volgens een schatting van het bureau voor statistiek, telt men ca. 3000 verlaten dorpen. Verleden week maakte de overheid bekend dat men van ca. 400 dorpen in Galicië vanaf wil geraken. De regio in het noord-westen van Spanje lijkt eerder op een spookstreek.
https://youtu.be/zeZ7Y4fa6mI
En Griekenland wil (…moet) de haven van Piraeus verkopen. 14 regionale luchthavens gingen inmiddels voor 1.2 miljard euro van de hand aan de Frankfurtse luchthavenexploitant Fraport
Tijdens onze vakantie op Kreta in mei bleek dat de EU nochtans genoeg geld naar “projecten” gestuurd had. Waar men ook ging op het eiland, overal prijkte een bordje met de mededeling “gesteund door de EU”, gevolgd door een bedrag met meerdere nullen.
Een voorbeeld: in onderstaande video zal blijken (vanaf ca. 15′) dat bv. de voormalige zomerresidentie van de eveneens voormalige Griekse koninklijke familie ook op gelden van de EU-belastingbetaler mocht rekenen. Het paleis werd in 2003 eigendom van de Griekse staat en men had grootse plannen. De EU tekende voor de renovatie met 1.2 miljoen euro. En daar bovenop 575.000 euro voor het opknappen van het parkdomein. Sindsdien verval en verboden toegang.
Naar verluidt zouden de EU-subsidies nooit ter plaatse aangekomen zijn. Maar ze zijn wel degelijk gestort. Waar zijn ze blijven hangen? Wie is er verantwoordelijk? De minister van cultuur kan de verantwoordelijke persoon momenteel niet vinden. Ziekjes. Misschien geeft het orakel van Delphi antwoord… Heel het domein staat nu te koop. Prijs? Zullen we ook aan het orakel moeten vragen.
Dat Griekenland er niet in slaagt een enigszins faire prijs voor de verkoop van staatseigendommen te bereiken, mag niemand verwonderen. Het land heeft zelfs geen kadaster. Noord-Griekenland is rijk aan bodemschatten, aan ertsen, aan goud.
Eldorado Gold heet het Canadees bedrijf dat voor de luttele som van 2 miljard euro de grootste goudvoorraad van Europa gekocht heeft. De vroegere Griekse regering deed er een welkomstgeschenk bovenop voor de symbolische prijs van welgeteld 1 euro: een reusachtig woud, vroeger voor iedereen toegankelijk, nu omheind door prikkeldraad. Een nieuwe mijn staat op de Canadese agenda. Ze moeten zelfs niet diep graven, even bukken, de stenen zitten vol koper. 730.000 ton koper werden al bovengehaald. De Canadezen maken geen geheim van hun plannen: de bomen moeten verdwijnen.
Wie de Chalkidiki regio een beetje kent weet hoe mooi het daar is. Een woud van die omvang, met zulke botanische verscheidenheid, kaal slagen werd tot op heden in de EU verboden. Wat er versjacherd werd is crimineel. Griekenland kan de grootste Europese exporteur van goud en olie worden maar de modale Griek wordt er niet beter van. Het is pas met de regering Tsipras dat er geprobeerd werd in te grijpen. Wie er meer wil over weten, verwijzen wij naar http://antigoldgr.org/en/
Kijkt u zelf maar naar deze film. Ze moesten de verantwoordelijke politici tegen de muur zetten.
Diverse bronnen: o.a. 20Min.onLine
FT
Over jachthavens in het zuiden: zelfs midden in de vakantieperiode liggen bijna alle boten nog in de haven. Hebben die wel een motor?
Het zou beter zijn dat de Eurolanden hun politiekers verkopen als tweedehandsmislukkelingen , maar wat gaat dat opbrengen ? Socialisten en Groenen , wie gaat daar iets voor geven ?
Als bemesting?
1. Italië(=Zuid) :
Het probleem is de mafia met daarbij de afpersing, fraude, corruptie, waar iedereen met iedereen in de slag zit. Is het niet van willen dan is het van moeten.
In het boek “Cosa Nostra” geschreven door Marcelle Padovani en de toenmalige onderzoeksrechter Giovanni Falcone en gepubliceerd ongeveer 1 jaar alvorens hij werd vermoord, stelt Falcone duidelijk dat “het sociaal economische kerkhof” geen oorzaak is van de (georganiseerde)misdaad, maar wel een gevolg ervan.
In een door de mafia gecontroleerd gebied of sector is immers geen enkele normale economische activiteit mogelijk.
Zelfs het gratis weggeven van wat dan ook zal maar een tijdelijk soelaas geven, voor zover er al “gratis-kandidaten” zijn.
De “kandidaten” zullen dan ook zeer snel geconfronteerd worden met de
“plaatselijke mafia gebruiken, waaronder het “pizzo”!! Alleen de zon gaat gratis op, althans nog voor het ogenblik!!!
Ter illustratie hiervan moeten we zelfs niet naar Zuid Italië gaan. In Luik en Henegouwen (en ook al Brussel) doet zich hetzelfde fenomeen voor.
2.Griekenland :
De” kopers” van al deze onroerende openbare bezittingen weten niet waar ze aan beginnen.!! Rekening gehouden met de Griekse mentaliteit met daarbij de fraude, corruptie, misdaad, sabotage en vooral stakingen zijn al deze overnames van havens, luchthavens e.a. gedoemd om te fungeren als “bodemloze vaten” voor de nieuwe eigenaars. Deze laatsten zullen uiteindelijk nog moeten geld bijgeven aan de Griekse overheid om er vanaf te kunnen geraken. Dus 2x maal kassa voor de Grieken.
Over de bodemschatten en olie- en gasreserves wordt daarentegen valselijk gezwegen, en deze blijven buiten alle onderhandelingen met de Troika!!
Ik heb hier reeds naar verwezen via het volgende bruggetje :
http://politonline.ch/index.cfm?content=news&newsid=2428
In deze tekst wordt ook verwezen naar wie wel bezig is deze bodemschatten in te palmen.!!
Ondertussen is men ook bezig met de voorbereiding om de Griekse schulden(ruim 300 miljard euro) te doen overnemen door het ESM. (waarvoor dan uiteindelijk de belastingbetaler in de EUSSR en vooral dan in het Noorden zal moeten opdraaien)
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/18/wirtschafts-institut-bereitet-steuerzahler-auf-uebernahme-der-griechen-schulden-vor/
Over de redding van de Griekse banken en de mogelijke bail-in :
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/20/bond-holder-griechischer-banken-bringen-sich-unauffaellig-in-sicherheit/
Ik citeer uit de inleiding :
“Besitzer griechischer Anleihen sollen künftig auch zur Bankensanierung beitragen, so Eurogruppenchef Dijsselbloem. Allerdings sind jene Bankanleihen, die zur Haftung herangezogen werden könnten, nur noch in einer Höhe von etwa 1,9 Milliarden Euro vorhanden: Die ELA-Finanzierung der Banken durch die EZB hatte es den Bankgläubigern leicht gemacht, sich rechtzeitig in Sicherheit zu bringen, bevor sie zu einer Finanzierung der Restrukturierung hätten herangezogen werden können. Die in den Banken angehäuften Risiken übernimmt demnach – momentan – der europäische Steuerzahler”(=einde citaat)
Ook hier werd dus op een weliswaar discrete manier de “hete schuld appel ” doorgeschoven naar de EUSSR belastingbetaler.
Het gaat hier in Griekenland dan ook om de oplichting en het bedrog, niet van de eeuw, maar van de ganse geschiedenis!!!
Eens te meer zijn er achter de schermen andere zaken bezig, zaken die door de “politiekers” en de “media” worden doodgezwegen!!!!