Ik heb zo een stil vermoeden dat Fikken een heimelijke aanbidder was van Annie Heuts. Gisteren was ze jarig: ze is geboren in Maastricht in het jaar 1929 en volgde als kind balletschool. Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak zette ze deze richting echter stop en studeerde hierna tandheelkunde, maar na de bevrijding maakte ze de overstap naar de wereld van de showbizz.
Zo stepdanste ze voor de Amerikaanse soldaten en viel zo in de smaak dat ze na een optreden mocht dineren met de Amerikaanse generaals George Patton en Dwight Eisenhower.
Begin jaren ’50 verhuisde Annie naar België, waar ze trouwde en drie kinderen kreeg. Ze had wat succes als lid van het zangduo De Olympiazusjes en zong onder meer duetten met Peter Van Os. Toen Jo Leemans eens lange tijd onbeschikbaar was als zangeres voor het orkest van Francis Bay mocht Annie haar vervangen. Ze zette haar succesrijke carrière echter stop om meer tijd vrij te maken voor één van haar kinderen die aan polio leed.
Deze ziekte zou later ook haar terugkeer naar de showbusiness betekenen. Omdat ze geld nodig had om haar kind een goede medische verzorging te geven ging ze met producer Johnny Hoes in zee om haar carrière opnieuw te lanceren. Hoes promootte haar in 1967 als een seksbom onder het pseudoniem “Zwarte Lola (uit de stripteasebar)”.
Er volgden een hele reeks singles en albums die haar erotische imago probeerden te promoten, waaronder “Zwarte Lola”, “Dat ene slippertje” en “Wie me betaalt mag me bekijken”. Zo groeide “Zwarte Lola” uit tot een fenomeen dat veel luisteraars tot de verbeelding sprak. Haar albumverkoop steeg enorm en Eddy Wally zong zelfs een duet met haar.
Annie Heuts werd mascotte van de piloten van Kleine Brogel en zette zich in voor de Boemerangactie ten voordele van patiënten met MS. Heuts was zelf niet tevreden met haar seksistische typecasting en zette in 1987 haar zangcarrière stop.
Ze was ook actief als dichter. Johan Anthierens was vol lof over haar gedicht “Herinneringen”.
Graag jullie onverdeelde aandacht voor Zwarte Lola uit de stripteasebar.
Kusjes van Lolita
“Ahaaa, je wittet…” zeggen ze dan in Brugge.
Natuurlijk, lieve Lolita, was Fikken destijds een fan van die zangeres, te meer daar hij, (in dié tijd) nog steeds vrijgezel-in-machotijd verkeerde…
Ook was het die tijd waarin de “illegale radiozendamateurs” (zonder zendvergunning, want de “citizen-band” was toén nog verboden) opkwamen onder een “skipname”….
De éérste “old lady” was een Brugse dat uitkwam onder de naam “zwarte Lola”, en het duurde niet lang, eer ieder gewest in Vlaanderen een zwarte Lola had. (mét een nummer achter hun naam) 🙂