Windmolens draaien niet op wind maar op subsidies

Rode energiemaffia

Johan Vande Lanotte slaagde er in 150 miljoen euro belastinggeld in Electrawinds te pompen. Die 6 miljard frank zijn we wellicht kwijt. Maar ‘Vandela’ blijft op post.

 De zware subsidies voor zonnepanelen, via de intussen beruchte ‘groenestroomcertificaten’, zorgden voor een eerste groene kater. Met dank aan Freya Van den Bossche (SP.a). De al even rijkelijk gesubsidieerde windmolenparken zorgen voor de tweede kater. Met dank aan Johan Vande Lanotte (ook SP.a).

Intussen werpen beiden zich op als de ‘rode ridders’ die de arme elektriciteitsconsument in bescherming nemen tegen op winst beluste leveranciers. Of hoe de stropers zich vermommen als boswachter en daar nog mee weg komen ook. Met dank aan de bevriende en wel erg zwijgzame media…

Het plots beloofde “schot tussen politici en de bedrijfswereld” en een zogenaamde ‘ontluizingsperiode’ om belangenvermenging tegen te gaan, zijn een stap in de goede richting maar niet genoeg, stellen Joris Van Hauthem en Jan Penris: “We moeten ook weten wat er is misgegaan bij Electrawinds en waar het belastinggeld naar toe is.” 

Gratis?

Johan Vande Lanotte ontpopte zich de voorbije jaren als de grote voorvechter van ‘groene’ of ‘duurzame’ energie. Windmolens waren ‘de toekomst’ en Vande Lanotte droomde van grote windmolenparken. In zijn achtertuin in Oostende of in zee. Hij zorgde voor een aanhoudende stroom van geld en zou als aandeelhouder en later voorzitter van Electrawinds ook een graantje meepikken. Al mag dat, op straf van een proces, niet meer gezegd worden.

Intussen gaat het bedrijf gebukt onder een schuldenberg van 372 miljoen euro, het gevolg van grootheidswaanzin, wanbeleid en foute investeringen. Dat kan de belastingbetaler straks zuur opbreken als het bedrijf echt kopje onder gaat. De illusie dat wind ‘gratis’ zou zijn, ligt nu voorgoed aan diggelen.

Vande Lanotte verkocht wind, of beter: gebakken lucht. Maar de sponsors stonden te trappelen om hun duit in het (wind)zakje te doen. De Vlaamse regering verleende investeringssteun en gaf een kredietwaarborg van 6,6 miljoen euro. De Gewestelijke Investeringsmaatschappij (Gimv), gedeeltelijk in handen van de Vlaamse overheid, zwaaide met geld. PMV, met de Vlaamse overheid als aandeelhouder, investeerde. En ook de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPMI) kwam met geld over de brug, net als Belfius. Zowat alle Vlaamse partijen – met uitzondering van het Vlaams Belang – hebben boter op het hoofd. Minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.a) en minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.a) hebben de geldkraan opengedraaid. En nu is het geld op.

De N-VA zweeg in alle talen. Dat Paul Desender, een van de medeoprichters van Electrawinds, voor de N-VA zetelt in Brugge zit er wellicht ook voor wat tussen. En dan is er natuurlijk nog Johan Vande Lanotte, vice-premier, ‘keizer van Oostende’ en ‘koning van de windmolens’.

Bananenrepubliek

De gevleugelde uitspraak “windmolens draaien niet op wind, maar op subsidies” werd met dit dossier staalhard bevestigd.

“Er zijn twee mogelijkheden,” schreef Koen Meulenaere in De Tijd. “Of u bent die 150 miljoen kwijt, of de Gimv, PMV of Daniël Termont (gewezen SP.a-burgemeester van Gent en nu aan het hoofd van de Vlaamse energieholding) pompen er opnieuw belastinggeld in en dan bent u nog meer dan 150 miljoen kwijt.”

De conclusie van Meulenaere is spijkerhard maar correct: “In om het even welke staat, tot in de Centraal-Afrikaanse Republiek toe, neemt een minister die zo knoeit ontslag. Indien hij er nog de tijd voor krijgt, meestal is hij al afgezet en wordt hij voor de rechtbank gesleept. Bij ons niet. Die vent doet gewoon verder, hemeltergend.”

Ludo Leen, VB Magazine 01/14

4 gedachten over “Windmolens draaien niet op wind maar op subsidies

  1. Het is toch raar dat men enkel de waarheid leest over die windmolens in het magazine van het Vlaams Belang. Het gevolg is dat weinig mensen dat weten en die windmolens door al die linkse partijen wordt verdedigd, maar wij mogen het gelag betalen

  2. De linkse meute experimenteert graag met alternatieve energie. Indien dit zode aan de dijk moest brengen zou dat allemaal niet zo erg zijn. Men is er ondertussen al achter dat de zwaar gesubsidieerde zonnepanelen, windmolens, biogascentrales helemaal niet aan de vraag naar energie kunnen voldoen. Toch blijft men volhouden dat kerncentrales moeten gesloten worden op termijn. Er is nu genoeg met geld gesmost om deze experimenten aan gang te houden. Sop er mee. De resultaten zijn bekend, en verre van hoopgevend. Neem een verstandige beslissing, houd de kerncentrales open. En zadel de belastingbetaler niet op met de kosten van jullie utopische roodgroene resultaatloze experimenten.

  3. Pure oogverblinding –> dat groot windmolenpak, want… de meesten staan maar te draaien voor “schoppen boer”…–> Piekenzot in het Westvlaams.
    Ongelooflijk-maar-waar… slechts de helft ervan komt maar aan wal, en de rest zijn nog NIET AANGESLOTEN !
    Het zou ook dom zijn om die kabels reeds “aan de open lucht” te verbinden want…. er is nog steeds géén plaats aangeduid wààr de (benodigde) centrale MOET GEBOUWD worden.
    Hoezo ?… héél eenvoudig omdat een paar groentjes (! raar nietwaar) tegensputteren omdat die centrale zou gebouwd worden in zgn: waardevol natuurgebied.
    Andere groep schermt dan met ZICHTVERVUILING voor de “Môle-wijk” terwijl dié wijk nù reeds geen zicht meer bied doordat er reeds een industrieel gebied + die splinternieuwe boogbrug over de Brugse baan zich ervoor bevinden.
    En zo blijft héél dat ELIA-dossier wéér verder aanslepen.

  4. Die (s)linkse rode ratten kunnen het sjoemelen en graaien echt niet laten.

Reacties zijn gesloten.