Wetenschap in haar blote kont…

“Inleiding

Reeds maanden tracht ik te begrijpen wat er aan het gebeuren is. Onze mensen- en grondrechten blijken een speeltuin te zijn voor experten en besluitvormers. De grond waarop men zich beroept, is de wetenschap, de cijfers die de ernst van deze situatie in de verf zetten. Daarmee zijn het de cijfers die er voor zorgen dat de maatschappij zoals we ze kenden in razend snel tempo afgebroken wordt.
Elke dag worden burgers platgeslagen met cijfers die doen duizelen. Ze zetten een werkelijkheid neer die vele mensen ‘op het eerste zicht’ terecht angstig maken. ‘Op het eerste zicht’, want wie thuis is in de wereld van de cijfer-makerij, weet dat er vele cijfermolens zijn die op basis van dezelfde cijfers verschillende resultaten produceren. Wat de meeste mensen niet weten of misschien wel weten, maar onvoldoende beseffen, is dat er zich achter de schijn van objectiviteit der cijfers, een subjectief schouwspel aan de gang is. Het zijn wij mensen die cijfers het statuut hebben gegeven van zekerheid en dit terwijl ze eveneens een uiting zijn, een vertaling zijn van onze subjectiviteit.

Wat mensen onvoldoende beseffen, is dat wetenschap een realiteit eerder ‘creëert’ dan dat ze de werkelijkheid ontdekt en beschrijft. Om dit aan te tonen, neem ik jullie graag mee in de wondere wereld der berekening van onze oversterfte.

Met dit schrijven streef ik vijf doelen na:

  1. Aantonen dat de wetenschap niet zo objectief is als algemeen gedacht wordt.
  2. Aantonen dat de berekening van onze oversterfte zoals gepresenteerd door Sciensano dringend in vraag moet gesteld worden.
  3. Een (ethisch) debat omtrent de berekening van oversterfte is hoogst noodzakelijk.
  4. Een (ethisch) debat omtrent onze maatschappelijke verwachtingen met betrekking tot (het recht op) sterven dient mogelijk te zijn.
  5. Een (ethisch) debat omtrent de plaats van wetenschappelijk onderzoek in besluitvorming is fundamenteel.

Meer weten? Lees de uitermate boeiende uiteenzetting. Een aanrader!

Wetenschap in haar blote kont: de illusie van de zekerheid der cijfers. De speurtocht naar Sciensano’s 108.000 verwachte doden.

2 gedachten over “Wetenschap in haar blote kont…

  1. Een uitstekende,wel lange zoektocht,naar de 108.000 van Sciensano.
    Ik heb dit volledig uitgekeken en de tabellen bekeken, dit vroeg wel meer dan 1u30 van mijn tijd, doch de moeite waard.
    Het blijkt overduidelijk dat men met statistieken alle kanten uit kan, men bewijst wat men wil, indien men niet op voorhand, aan de hand van definities, zijn terrein afbakent.
    Het enige spijtige is dat de meeste mensen niet meer kritisch zijn, en alles geloven wat in de media voor waarheid wordt vermeld, vandaar ook vrees ik, dat deze poging tot waarheidservaring, niet is weggelegd voor de meeste mensen en dus al deze tabellen parels voor de zwijnen zijn.

Reacties zijn gesloten.