Waarom zouden wij nog verre oorden opzoeken? De wereld komt immers naar ons!
6000 mijlen of pakweg 9650 km. Da’s de afstand tussen de Caraïben en Istanboel. En daar stopt het niet, want vanaf Turkije gaat de wereldreis verder naar de EU-jackpotlanden. Iets minder comfortabel, genoeg tijd om de jetlag af te schudden.
Honderden gelukzoekers uit de Caraïbische regio riskeren liever hun geluk in EUropa dan in de VSA, dat om de hoek ligt.
Ze maken een tussenstop in Schiphol, blijven in de transit en vliegen vervolgens naar Erdoganland, waarbij een visum overbodig blijkt te zijn. Waarschijnlijk is Erdogan van mening dat toch niemand in zijn land wil blijven. Hun doel: de oversteek maken naar Griekenland en dan verder naar de EU-landen met de hoogste sociale uitkeringen.
Ze mengen zich tussen de andere landverhuizers, in de hoop voor een Eritreër, een Somaliër, een Afghaan of een Syriër te kunnen doorgaan. Die moeten toch door de mand vallen? Heb nog nooit in Bayahibe of Punta Cana een inboorling ontmoet die Arabisch spreekt. En hoe geraken zij aan het geld?
Verleden jaar landden er bijna 400 vrolijke jongens, bijna allemaal uit de Dominicaanse Republiek, in Griekenland. En dit jaar dansten er tijdens de eerste drie maanden ca. 150 de bachata op een Grieks strand. Naar verluidt zou het een fluitje van een cent zijn om in Europa te geraken. Een vliegtuigticket is niet duur, een visum voor Turkije niet vereist.
Het viel KLM op dat er nogal wat ‘no shows’ op de terugkeervluchten van Istanboel naar de Dominicaanse Republiek voorkwamen. Het is immers verplicht een heen-en-weer-vlucht te boeken om toegang te krijgen tot Turkije. Hetzelfde doekje voor het bloeden als bij de visumvrijheid voor Turken, die beperkt is tot een toeristenvisum van 90 dagen. Alsof iemand zich aan deze restrictie zal houden.
Ook Marokkanen maken liever een omweg via Turkije / Griekenland dan de oversteek te maken naar Spanje.
Hiermee wordt bevestigd dat heel de wereld probeert de asielcrisis te misbruiken om ook een EU-graantje mee te pikken.
Of we nu willen of niet: we zijn populair. Dankzij Merkel en de EU.
FT