Wanneer wordt de wil van de Vlaamse kiezer gerespecteerd?

In het land b is het nog niet zo ver. Of beter hier ontbreekt de moed bij de Vlaamse partijen om foert te zeggen tegen het belgique-à-papa. Zelfs de partij die een “republiek Vlaanderen” wil in haar statuten, in statuut nummer één dan nog wel, veegt de wil van de kiezer aan zijn laars. Ondanks het feit “dat hij de ernst van de toestand inziet”, kan de Grote Leider zijn bijna tastbare haat tegenover het Vlaams Belang niet opzij zetten om de belangen van zijn volk, de Vlamingen, voorop te zetten. In Oostenrijk kan het wel:

FPÖ in deelstaatregering Stiermarken Oostenrijk.

Een historische machtswissel wordt gemeld uit de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken: voortaan regeert er de rechtse FPÖ met de Oostenrijkse christendemocraten van ÖVP, en ruimen de socialisten voor de eerste keer plaats. In de recente deelstaatverkiezing werd FPÖ met 35 procent de grootste partij, en lieten vooral christendemocraten en Grünen pluimen. Het leek er ook op dat de Oostenrijkers de “Nase voll” hadden van de cordon tegen FPÖ en dat in het stemhokje duidelijk hebben gemaakt.

Het is voor de eerste keer dat de SPÖ in Stiermarken in de oppositie moet. Tot begin december waren er nog geruchten over een blauw-rode coalitie (FPÖ en SPÖ), maar het werd uiteindelijk dus ÖVP. De kopman van FPÖ, Mario Kunasek, verklaarde dat de beslissing om met de christendemocraten in Stiermarken in zee te gaan, de beste afspiegeling is van de wil van de kiezers: de twee grootste partijen in één (deelstaat-) regering.

Steeds meer FPÖ-ÖVP-deelstaten

Stiermarken is trouwens niet de enige of de eerste deelstaat waar de radicaal rechtse FPÖ in een deelstaatregering zit. Dat is in 5 van de 9 deelstaten het geval: Oberösterreich, Niederösterreich, Salzburg en Vorarlberg. De Oostenrijkse Bondskanselier Karl Nehammer (ÖVP) houdt dan wel vast aan zijn stelling dat de FPÖ van Herbert Kickl een “veiligheidsrisico is, en men er dus geen regering mee zal vormen”, de kloof tussen de wensen van deze steeds meer geïsoleerde ÖVP-politicus en de realiteit wordt steeds groter.

Zo stelde de Landeshauptfrau van de deelstaat Niederösterreich, Johanna Mikl-Leitner (ÖVP): “De voorbije dagen heb ik steeds meer de indruk dat sommige onderhandelaars (in Wenen) 8 weken na de parlementaire verkiezingen nog steeds de ernst van de toestand niet hebben begrepen”. Ondernemingen staan met de rug tegen de muur, duizenden arbeidsplaatsen in gevaar. “Als we geen duidelijke maatregelen nemen om onze economie nieuw leven in te blazen en strenge straffen uit te vaardigen tegen mensen die zich weigeren te integreren, dan moet deze regering er zelfs niet aan beginnen.” Zelfs Karl Nehammer schat de kansen op een Oostenrijkse “anti-Kickl-regering” nog slechts voor 50 procent haalbaar.

Ook Oostenrijk staat voor een fundamentele ommekeer.

Peter Logghe