Vrolijk Joelfeest!

Met ‘Joel’ (of het Winterzonnewendefeest) bedoelen de Germanen wellicht het ‘Wiel’ Het slaat in deze periode op het jaarwiel dat doorlopen is.

Het Joelfeest van de Germanen vond plaats tijdens midwinter, als de dagen het kortst en de nachten het langst zijn. Volgens onze kalender is dit rond 21 december, het moment dat de zon het laagst staat en vanaf Driekoningen weer begint te klimmen.

Midwinter was bij de Germanen nog niet duidelijk gedefinieerd. Het lag ergens tussen midden wintermaand (dec) en midden louwmaand (jan). In het Oudengels sloeg “joelmaand” of “eerste joel” op wintermaand (dec), en “tweede joel” op louwmaand (jan). Aangezien het bij de Germanen gebruikelijk was om feesten te vieren bij volle maan is het logisch om te vermoeden dat het “officiële” tijdstip van het begin van Joelfeest volle maan rond 21 wintermaand (dec.) is. Het feest duurde twaalf nachten.

Het Haraldskvædi dat rond 900 is ontstaan, is het enige poëtische skaldentekst van voor 1100 waarin het Joelfeest wordt genoemd. De dichter stelt het Joelfeest dat op het land werd gevierd er tegenover het “Joeldrinken” van de zeekrijgers.