AfD: 0,4 procent in praatprogramma’s van ARD en ZDF
Onze Duitse collega’s van het Duitse conservatieve weekblad Junge Freiheit hebben onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de rechts-conservatieve partij AfD in talkshows van Duitse openbare zenders als ARD en ZDF. De perceptie is dat AfD-politici bijzonder weinig worden gevraagd in praatprogramma’s allerhande, terwijl die partij volgens recente peilingen toch goed is voor 15 procent van de stemmen.
Dieter Stein, de hoofdredacteur van JF, die de resultaten van het onderzoek becommentarieert, opent met een cynische opmerking: “Op 20 september 2022 zullen de sektkurken in de burelen van AfD flink hebben geknald. Op die dag mocht een AfD-politicus voor de eerste keer dit jaar deelnemen aan een praatprogramma en in dialoog gaan met FDP-politica Marie-Agnes Strack-Zimmermann bij Sandra Maischberger.”
De JF-journalisten verzamelden cijfergegevens van ARD- en ZDF- programma’s als Hart aber Fair, Maischberger, Maybrit Illner, Markus Lanz en Anne Will. In totaal werden 457 keer politici van partijen uitgenodigd die in de Duitse Bundestag vertegenwoordigd zijn. De cijfers zijn ontnuchterend: 125 keer een politicus van CDU/CSU, 129 keer SPD, 100 keer Grünen, 67 keer een FDP-politicus, en 34 keer een politicus van de uiterst linkse Die Linke. Het AfD-aandeel ligt op 0,432 procent. Nochtans worden de beide openbare televisiezenders evengoed met belastinggeld van AfD-kiezers betaald.
Junge Freiheit deed navraag bij de publieke zenders naar het waarom van dit onevenwicht. Opvallend hoe gelijklopend de argumenten zijn, die overal in West-Europa (ook bij ons) worden gebruikt om rechtse partijen zoveel mogelijk buiten de mainstreammedia te houden. Talkshows, aldus de woordvoerders van ARD en ZDF, zijn geen “Ersatz-parlementen”. Politici worden uitgenodigd omdat “ze iets hebben in verband met bepaalde thema’s”. Het gaat om “louter journalistieke criteria”, en “leden van de onderscheiden partijen worden niet bevoordeeld of benadeeld”.
Leif-Erik Holm, de mediaexpert van AfD, is duidelijk: “Echte discussies komen op publieke zenders steeds minder tot stand. Gelet op het dalend vertrouwen van de burgers in de publieke zenders zouden die er nochtans alle belang bij hebben de debatten breder te maken, zodat ze het vertrouwen kunnen terugwinnen”. Want “waarover zou er nog discussie kunnen zijn, als iedereen tijdens het praatprogramma dezelfde mening vertolkt?”
Peter Logghe