Voor u een safari in Kenia plant…

Afbeeldingsresultaat voor kenia safari… moet u dit even lezen.

Precaire toestand in Kenia’s paradijs
‘Herders’ maken jacht op… blanken.  Safari-natuurreservaten en eigendommen van blanke burgers in acuut gevaar.

De situatie van blanke grondeigenaars in Afrika wordt steeds moeilijker.  Nu worden ze niet meer alleen in staten zoals Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië door willekeurige maatregelen van de overheid en door plunderende zwarte ‘activisten’ onder druk gezet, maar ook in Kenia.  Vooral te wijten aan de komende verkiezingen.

Sinds het begin van het jaar heerst in de safariparadijzen van het centraal-keniaanse district Laikipia anarchie en geweld.  Ca. 10.000 Pokot, resp. Samburu-nomaden dringen illegaal in de natuurreservaten binnen.  Deze rondtrekkende ‘herders’ hebben naar schatting 135.000 runderen in de natuurreservaten gedreven, waar eigenlijk bedreigde wildsoorten zoals neushoorns, olifanten, nijlpaarden, giraffen, zebra’s, leeuwen en luipaarden een veilig toevluchtsoord moeten kunnen vinden.

Eigenaars van deze beschermde gebieden zijn meestal blanken, die in hun safariparken 4000 jobs in de toeristische sector gerealiseerd hebben en die nu hulpeloos uitgeleverd zijn aan het reilen en zeilen van de zwarte veekwekers.  Want die dragen niet alleen hun traditionele speren maar ook zwaar schietmateriaal, zoals AK-47ers, die dikwijls, maar  niet uitsluitend, uit de buurlanden Zuid-Soedan, Oeganda en Somalië geïmporteerd werden.

En zo trekken ze door de Keniaanse natuurreservaten – plunderen boerderijen en lodges, ruïneren flora en fauna en steken ten slotte alles in brand.  Natuurbeschermster Kuki Gallmann mocht het aan de lijve ondervinden.   Haar autobiografie “Ik droomde van Afrika” werd in 2000 verfilmd.

https://youtu.be/ha76B0ipcos

Wie zich verzet wordt mishandeld, als je bijzonder veel pech hebt, wordt je vermoord.  Tristan Voorspuy is één der ca. 30 slachtoffers.  De voormalige Britse officier en boer werd begin maart door een bende o.l.v. de Pokot’herder’ Samson Lokayi doodgeschoten toen hij de schade op zijn boerderij wou opmeten nadat de zwarten daar tekeer waren gegaan.

Dit boodt hij o.a. aan voor geïnteresseerde toeristen:

In de Europese media vindt men meestal een artikeltje onder de titel “Gevolgen der droogte in Oost-Afrika”, waarin benadrukt wordt dat de herders met hun kuddes “bewegingsvrijheid’ nodig hebben.  Het probleem ziet er enigszins anders uit.  De kuddes zijn gewoon te groot voor de natuurlijke habitat in de regio.  Veel vermogende Kenianers hebben nl. zwart geld in de runderteelt gestoken nadat de fiscus systematisch naar opvallend hoge banktegoeden speurde.    Maar dat is uiteraard een kant van de medaille die hier niet belicht wordt.
Bovendien worden de Pokot en Samburu stammen door sommige politici opgehitst, in de hoop daardoor bij de parlements- en presidentsverkiezingen op 8 augustus een beter resultaat te bereiken.

Om er maar één te noemen: Mathew Lekidime Lempurkel, afgevaardigde van het kiesdistrict Noord-Laikipia in de nationale assemblée te Nairobi (Controversery is Mathew Lempurkel’s second nature).  Hij is lid van de oppositie, Orange Democratic Movement (ODM) en viel recent opnieuw op door zijn haatvolle tirades tegen de blanken.  Twee dagen later werd Voorspuy vermoord.  Om die reden werd Lempurkei, die door de Samburu als held vereerd wordt, nu aangeklaagd wegens aansporing tot moord.   Hij verdedigt zich met het niet onterechte argument dat de regering zelf het chaos in Laikipia in de hand werkt met het doel daar de demografische meerderheidsverhouding te beïnvloeden.

https://youtu.be/rHTg02MNHOA

Tenslotte profiteert president Uhuru Muigai Kenyatta, die opnieuw verkozen wil worden, drie keer door de gewelddaden der rondtrekkende herders.  Ten eerste kan hij de oppositie de schuld even, ten tweede verandert zo de bevolkingsstructuur in de regio, wat dan weer Kenyatta’s partijenalliantie, Jubilee Alliance, zou kunnen bevoordelen, en ten derde levert het stemmen op bij de zwarte bevolkingsmeerderheid als de indruk ontstaat dat de rijke blanken het gelag betalen… eender wie, eender hoe, wie of wat het veroorzaakt heeft.

Dat is meteen ook de verklaring waarom sommige der landbezetters wapens van het Keniaanse leger dragen.  In elk geval moet men ervan uitgaan dat de ‘onrusten’ nog minstens tot aan de verkiezingen zullen blijven duren.  Slechte vooruitzichten voor het toerisme in 2017 en voor alles en allen die de fauna en flora van Oost-Afrika willen beschermen.

¨Preussische Allgemeine

Eén gedachte over “Voor u een safari in Kenia plant…

  1. Maar ….ondanks hun lichte verschillen in opvoeding en cultuur , zijn het mensen zoals wij ! tenminste volgens Jesse Klaver en dergelijke groene kikkers .Als zij op zoek zouden gaan naar een beter leven ! WELKOM , volgen volgen maar , doe alsof je thuis bent

Reacties zijn gesloten.