Heeft u nog vertrouwen? Weten de politici eigenlijk wel wat dat woord betekent? Misschien zouden ze best het verklarend woordenboek herschrijven.
Democratie, discriminatie, respect, verrijking, kansenbeleid, vrijheid van meningsuiting, vluchteling en nu dus ook het woord ‘vertrouwen’. Samen te vatten onder het begrip ‘goedgelovigheid’, ‘naïviteit, in-de-val-lopen, onnozelaars, stommeriken … (vul aan volgens frustratiegraad).
Volg het bruggetje WOONBONUS
Ook de geplande netvergoeding voor de zonnepanelen zijn zoiets. Daarvan was nooit sprake toen iedereen zijn panelen kocht, gelokt door hoge subsidies en het wegvallen van de electriciteitsfactuur. Je werd immers ineens stroomleverancier ipv klant. Electrabel betaalt ook geen netvergoeding, die wordt immers gewoon aan de klanten aangerekend door Infrax en anderen.
Ook de fabrikanten en de installateurs van panelen hielden met de zware subsidies rekening door hun prijzen flink op te trekken, de staat betaalt immers, en dan mag het wat meer kosten. Met als gevolg dat eigenaars nu de eerste 8 jaar geen cent verdienen aan hun investering, de afschrijvingstermijn is immers zo lang. Pure contractbreuk door de overheid. Vertrouwen?
Op 25 mei 2014 heeft pakweg 95% van de Vlamingen daar voor gestemd. Spijtig voor de 5% (waar ik ook toe behoor), die er niet voor gestemd hebben, maar de “meerderheid” beslist. Nu als er op 25 mei 2014 geen probleem was met die woonbonus voor de 95% , zie ik niet in waarom vandaag er wel één zou zijn. Als die 95 % er bovendien voor stemt om jaarlijks nog 15 à 20 miljard euro over te hevelen vanuit Vlaanderen naar Brussel-Wallonië-EUSSR,… wat is dan het probleem.
Blijkbaar hebben die 95% geld te veel!!
Als er dan kritieken komen vanwege die 95% dient men steeds te stellen dat ze ervoor gestemd hebben, en dat ze bijgevolg moeten zwijgen in afwachting dat ze een nieuw signaal geven in het stemhokje.
Het komt er dan ook op aan telkenmale het mes in de wonde nog eens om te draaien met nog wat zout daarbij. Wie niet wil horen die moet maar voelen. Als dit laatste geldt voor de 5%, dan moet dit zeker gelden voor de 95%.
Het wordt dan ook tijd dat men de kiezer desnoods een geweten schopt.
De tijd van “vaseline aan de poep” is voorbij.
Mechanisme woonbonus aanslagjaar 2014
Inkomstenschijf tussen 20.370 – 37.330 euro = 45%
Stel belastbaar bedrag van 30.000 euro voor woonbonus =
30.000-20.370 = 9.630 x 0,45 = 4.333,50 euro belasting
Met woonbonus : 30.000 – 3.040 = 26.960 euro
26.960-20.370 = 6.590 x 0,45 = 2.965,50 euro belasting
Belastingbonus = 4.333,50 – 2.965,50 = 1.368 euro
Maar… door die woonbonus zijn de inlandse woningen en appartementen gemiddeld 15% overgewaardeerd.
Gezinswoning van bijvoorbeeld 200.000 euro wordt dan 230.000 euro.
Die 30.000 euro extra betekent : hogere schrijfkosten bij de notaris en een hogere leninglast.
Het valt te bezien of die woonbonus voor elke koper zou gunstig uitvalt.
Een hervorming van die woonbonus kan op termijn de woningmarkt voordeliger saneren.
Trouwens, als het merendeel van de Vlamingen meer eigen bevoegdheden wenst, is ook wenselijk dat zij minder … Belgisch benaderd worden.
Op zijn zachtst: een simplistische benadering. Zelfs al zou die kloppen, da’s geen soelaas voor de duizenden jonge gezinnen die nu een pak meer geld aan de fiscus moeten geven. Dat de toekomstige generatie woningkopers er beter van zal worden interesseert hun geen barst. Trouwens: die stelling geloof ik niet. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Vlaanderen is dik bevolkt, om niet te zeggen overbevolkt. Vol. Begin maar eens een bouwperceel te zoeken. Hoeveel denk je kwijt te zijn? 200.000 euro is niet overdreven. Dikwijls meer. De prijzen die jij noemt zijn irreëel, tenzij je het over duivenkoten hebt. Mijn kinderen kost deze ‘inspanning’, deze ‘besparing’ ca. 2.600 euro. Om nog te zwijgen over de rest van de ‘inspanningen’. Het zijn de werkende mensen die het gelag betalen. Niet de onderlaag of de bovenlaag. Stel dat je gelijk hebt. Dat een woning omwille van de woonbonus met het jouw genoemde bedrag duurder wordt, dan nog is deze meerprijs op max. 8 – 10 jaar terugverdiend met de woonbonus. Jonge gezinnen zullen langer moeten huren. Een belasting op de huurmarkt, die een huurverhoging zal inhouden.
Als we het woord ‘saneren’ horen, dan gaan alle alarmbelletjes rinkelen.
Als jouw conclusie ‘meer eigen bevoegdheden’ vertaald moet worden naar ‘meer Vlaamse belastingen’ dan wordt het België-in-het-kwadraat! We zullen eens opzoeken wat vroeger de reden was om de woonbonus in te voeren. Waarschijnlijk dezelfde terminologie wat nu de verhoogde belastingdruk moet verklaren. Want dat is het in werkelijkheid: verhoging van de belastingdruk. Eigen bevoegdheden…mijn oor.