Dat is de conclusie van een nieuwe studie over het gebruik van bier.
Volgens een gepubliceerde studie van Chinese wetenschappers in het ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ zou de stof Xanthohumol in het bier neuro-degeneratieve ziektes zoals dementie of Parkinson verhinderen of het proces verlangzamen.
Xanthohumol behoort tot de zgn. flavonoïden, met sterke anti-oxidatieve eigenschappen.
Flavonoïden behoren tot de groep van de secundaire plantensoorten. Ze zijn verantwoordelijk voor de kleur van de planten en verhinderen schadelijke omgevingsinvloeden. Ze hebben ook een gunstige werking op het menselijke lichaam. Zo ondersteunen ze afweermechanismen, maken vrije radicalen onschadelijk, met een kankerwerend gevolg. Bovendien verkleinen ze het risico op hart- en vaatziektes, zoals aderverkalking. Sommige zouden ook een anti-bacteriële werking op hun palmares schrijven, zoals bv. veenbessen, die infecties van de urinewegen zouden voorkomen. Men vindt ze ook in rode wijn en in zwarte chocolade.
Om te testen of de stof ook een werking heeft in de hersenen, hebben de wetenschappers van de Lanzhou Universiteit Xanthohumol bij de hersencellen van ratten in een petrischaaltje gevoegd. Vervolgens werd dit onderworpen aan oxidatieve druk bij dewelke vrije radicalen ontstaan.
Snel bleek dat de stof uit het bier de schadelijke moleculen neutraliseerde en tegelijkertijd de productie van de zgn. cytoprotectieve genen versterkte. Deze beschermen cellen tegen ziektes zoals kanker, neuro-degeneratieve ziektes en ontstekingen.
Ondanks het duidelijke resultaat moet een verdere studie duidelijk maken of de laboratoriumresultaten zich herhalen bij het drinken van bier. Maar de vooruitzichten zijn goed. Tenslotte is een internationaal onderzoekersteam al jaren geleden erachter gekomen dat dementie minder voorkomt bij mensen die ‘met mate’ wijn en bier drinken.
Nog een fijne zondag! Schol…