Veel te goed is half zot

Een spreekwoord, dat in onderstaand geval de lading niet dekt. Zeg niet half zot, zeg: helemaal zot! Oordeel zelf, al is onderstaande beslissing niet de eerste en hoogstwaarschijnlijk niet de laatste waarbij "recht" eerder synoniem is van "krom":

Congolese pedofiel blijft in Verenigd Koninkrijk omwille van “recht op familieleven”

Absurdistan komt toch wel heel dichtbij met deze beslissing van een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk. De verontwaardiging is groot. Een pedofiel, veroordeeld voor seksuele handelingen bij zijn schoondochter en twee andere jonge meisjes in zijn familie, wordt niet uitgezet naar de Democratische Republiek Congo. De rechter baseerde zich hiervoor uitdrukkelijk op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het debat in Engeland laait op over de impact van dit verdrag op de publieke veiligheid en op de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk.

De genaamde MD kwam in 2008 uit de Democratische Republiek Congo en diende een asielaanvraag in het VK in. Die werd in eerste aanleg verworpen. Toch ontvangt hij in 2014 een verblijfsvergunning nadat hij er getrouwd was en een kind had gekregen. De overheden beslisten dat een uitzetting zijn “recht op familieleven” zou schenden. Tussen 2016 en 2018 kreeg MD nog twee kinderen bij zijn vrouw.

Voorrang van EVRM op eigen openbare orde steeds meer gecontesteerd

In 2020 werd hij tot 3 jaar cel veroordeeld voor seksuele handelingen bij zijn schoondochter en twee nichtjes. De rechter had het in zijn veroordeling over “zware en revolterende feiten”, en wees op de langdurige psychologische gevolgen voor de jonge meisjes. Eens de straf was uitgezeten, in 2022, werd een uitzettingsbevel uitgevaardigd.

MD tekende beroep aan tegen het uitzettingsbevel. Want, zo zegt zijn advocaat, de uitzetting zou het welzijn van zijn drie biologische kinderen schaden, vooral dan de jongste met zijn autisme. De rechter volgde MD, en stelde dat de “echtgenote van MD door de uitzetting haar emotionele steun zou verliezen”, en dat dit dus “een negatieve impact op de familie” zou hebben. Het risico van MD voor de Britse samenleving, en dan vooral voor de meest kwetsbaren, de kinderen, uitmaakt, werd niet in rekening gebracht.

De huidige Britse minister van Binnenlandse Zaken denkt eraan tegen deze beslissing in beroep te gaan. Verschillende conservatieve politici roepen het Verenig Koninkrijk op om dit EVRM op te zeggen. Want op basis van dit EVRM wordt het stilaan onmogelijk buitenlandse criminelen uit te zetten. Eén van hen stelde terecht: “Het is onbegrijpelijk dat de openbare veiligheid geen voorrang heeft op de rechten van criminelen”.

Peter Logghe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − veertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.