Momenteel weigeren moslims tijdens de ramadan gedurende bijna 17 uur per dag eten en drinken. Dit religieus voorschrift zorgt ervoor dat imams onder zware werkomstandigheden hun taak moeten vervullen. Daarom eist het vakbondsbestuur der imams de vastentijd op een aanvaardbaarder niveau in te korten. En, om hun eis kracht bij te zetten, hebben Mo’s geestelijken een federale – gewestoverschrijdende – hongerstaking uitgeroepen, die volgens onze bronnen ook weerklank blijkt te vinden over de landgrenzen.
We citeren de voorzitter van de imamvakbond, hoogedelgeboren Youssouf al-Borgorocco:
“De vastentijden worden steeds langer en langer, maar ons loon blijft hetzelfde. We willen samen één blok vormen om de iftar ten allerlaatste om 20.00 uur te houden of – als alternatief – een loonsverhoging in de vorm van een bijkomende nachtvergoeding. Ook de steeds vroeger beginnende werktijd is een probleem. Het kan niet de bedoeling zijn, dat wij als enigen over het hoofd gezien worden door de klassieke vakbonden bij de onderhandelingen met de overheid over nieuwe loonafspraken in onze groeiende sector.”
Op de vraag hoe lang de hongerstaking dan wel zal duren, antwoordde de energieke al-Borgorocco: “Als het moét, dan houden we dat nog heel de ramadan vol, waarbij we vanzelfsprekend na zonsondergang telkens de hongerstaking opschorten om ons op de volgende stakingsdag voor te bereiden. Tenslotte willen we het gezond houden…”
In de marge liet al-Borgorocco nog weten dat hun eis voor extra vakantiedagen op islamitische feestdagen onverminderd gehandhaafd blijft. Ervaring leert dat talrijke moskee- en islamitische verenigingen nog steeds weigeren hun imams voor het offer- of suikerfeest een verlofdag toe te kennen.
Onze redactie volgt – ondanks de coronacrisis – de ontwikkelingen op de voet met een dagelijks diepgaand video-gesprek.
De enige positieve daad is een totaal verbod van die waanzin op Vlaams grondgebied en dadelijl stoppen met die waanzin te financieren.