Turkije: onverminderde repressie t.o.v. elke regeringskritiek

EUSSROmdat de vrijheid van  meningsuiting en van de pers in Turkije steeds weer beperkt worden, zitten de toetredingsonderhandelingen met de EU in het slop.

Beperkte persvrijheid, repressies, arrestaties – ca. 16.000 klachten tegen Turkije liggen te wachten op een vonnis bij het Geweten (EHRM).
Het ZDF-programma Frontal 21, verdiept zich in de vraag waarom het land, dat deel wil uitmaken van de EU, nauwelijks vooruitgang boekt op het gebied van de mensenrechten.

De 37-jarige Fevziye Cengiz heeft bij een politiecontrole haar I.K. niet bij en belandt op het politiecommissariaat.  Daar wordt ze geslagen en mishandeld.  Maar Fevziye Cengiz bijt van zich af en daarom hangen haar nu 6 1/2 jaar gevangenis boven het hoofd wegens verzet tegen het openbaar ministerie.  Een voorbeeld van de zovele incidenten, die aantonen dat het politiegeweld in Turkije toeneemt en dat het land alles behalve een rechtstaat is.
70 journalisten zitten volgens informatie van “Reporters zonder grenzen” in de gevangenis – velen van hen wegens “vermoedelijke propaganda  voor een terreurorganisatie”.
Elementaire rechten zoals de vrijheid van geloof worden overboord gegooid, religieuze, etnische en seksuele minderheden gediscrimineerd, zo klaagt “Amesty International” al jarenlang aan.
Turkije heeft weliswaar onlangs een herziening van de beruchte antiterreurwetgeving in het vooruitzicht gesteld om aan de EU-eisen tegemoet te komen, maar intussen kunnen allerlei meningsuitingen nog onverminderd vervolgd worden.  Propaganda is een begrip dat velerlei ladingen kan dekken, kwestie van het kind een naam te geven bij een niet volgzame houding t.o.v. de regering van Erdogan.

De onderhandelingen met de EU zitten in een doodlopend straatje.  Slechts tegen Rusland zijn er méér klachten geformuleerd; maar wat de ernst der aanklachten aangaat, is Turkije nummer één.
Omwille van de vele inbreuken tegen de mensenrechten wijst de Unionsfractie (CDU-CSU) in het Duitse federale parlement de toetreding van Turkije af.  Men heeft in Duitsland een lesje geleerd uit het verleden met de EU-uitbreiding door Roemenië en Bulgarije.  Ook die landen waren niet rijp.  Turkije moet eerst in detail bewijzen dat het land aan de EU-verwachtingen voldoet, zo stelt Philip Missfelder, woordvoerder van de fractie.
Sinds 2005 lopen de onderhandelingen met Turkije.  Van de 35 hoofdstukken is er slechts één afgesloten.
Jullie zien een film van de ZDF Frontal21-uitzending en vervolgens de tussenkomst van Philip Claeys, EU-parlementair voor het Vlaams Belang in het EU-parlement.

 

Floriaan Terbeke

4 gedachten over “Turkije: onverminderde repressie t.o.v. elke regeringskritiek

  1. Volgens mij is het verschil tussen Turkije en Belgie niet erg groot. Ik ken geen enkel ( beschaafd ?) Europees land waar men een bepaalde partij uitsluit en monddood tracht te maken door een cordon sanitair. De naam is wel verschillend Tayyip Erdogan , Joske Gysels ! Het rare is , Belgie is wel mogen toetreden tot de Europese unie .

    • Beste Rene,
      ik denk daar juist het zelfde over, de azijnpisser uit Turnhout is de uitvinder van het cordon, de andere ” democratische ” partijen zijn hem blindelings gevolgd.

  2. In Canada worden ze wakker ! Bij ons moeten ze nog eerst in slaap vallen ! Ze hebben het nog veel te druk om hun machtspositie te behouden.

  3. Men vergeet hierbij en zeer belangrijk “detail”. Het is onder druk van de Europese Unie dat de veiligheidsklep die Atatürk had ingesteld tegen de islamisering – nl. de controle door het leger – werd afgeschaft. We kunnen de gevolgen al onmiddellijk zien. Wie trekt er toch aan de touwtjes in Europa dat ze zulke miskleunen straffeloos kunnen uitvoeren?

Reacties zijn gesloten.