“We kept the oil.”
- Tijdens de NAVO samenkomst in Londen, herhaalde de Amerikaanse president Trump zijn mantra “wij (be)houden de olie” met verwijzing naar de terugtrekking van de VSA troepen uit de noordelijke Syrische grensstreek in afwachting van een Turkse militaire tussenkomst tegen de Koerden. “Wij verlieten hun grens. We waren daar lang genoeg. Ze doen het daar goed, daar op de grens. Wij behielden de olie. IK behield de olie”, refererend naar de olievelden in het NO van Syrië.
- Hij gaf I.S. op als legitimatie en verzekerde dat de VSA “de controle over de olie” hebben en dat “de enige soldaten die we daar hebben zijn soldaten die de olie bewaken.”
- “Wij hebben de olie en we kunnen ermee doen wat we willen.” Zoals bv. een Amerikaans oliebedrijf – Exxon werd met name genoemd – daar de boel te laten opknappen.
- Deze verklaring kwam enkele dagen na zijn vorige verklaringen hieromtrent. Tijdens zijn Thanksgivingbezoek aan de VSA-troepen in Afghanistan herhaalde hij zijn mantra minstens zes keer in minder dan een minuut gedurende een toespraak.
- “Bovendien verlieten wij Syrië omdat het er (nu) veilig is, maar we verlieten het niet helemaal – wij behielden de olie. Logisch, toch?”
- Gelijkaardige verklaringen werden door Trump geuit tijdens de samenkomst met zijn Turkse collega Erdogan in Washington verleden maand, toen hij opnieuw het verband met de terugtrekking van de VSA-troepen aantoonde.
- “We haalden onze troepen daaruit en we zullen menigeen terug naar huis halen, maar wij behouden de olie.” zegde Trump, waarna hij eraan toevoegde dat de opbrengsten naar de SDF (Koerden) zouden gaan… Tja.
- 9 oktober: Trumps kondigt het vertrek van de VSA troepen. Niet alle troepen, sommigen moeten blijven om “de olie te bewaken tegen I.S.-terroristen”. Hij verdedigde zijn maatregel met de bewering dat hij de Koerden van contanten wou voorzien. Mark Esper, Pentagon-baas, verklaarde dat de missie der VSA-troepen was “te verhinderen dat de olie in handen zou vallen van I.S. of andere spelers in de regio”.
Pas toen Trump zelfs in eigen rangen kritiek kreeg “zijn wij dieven geworden?” liet hij de wereld weten dat de opbrengst naar de Koerden zouden gaan. De Koerden… die de Syrische regering ter hulp riepen toen Trump de VSA-troepen liet terugtrekken en zij door de Turken verdreven werden. Dezelfde Koerden die nog steeds olie via de zgn. “veiligheidszone” naar Turkije proberen te smokkelen en verkopen, zodat ze zowel de Syrische als de Turkse regering in de rug kunnen schieten met de opbrengsten ervan.
Rusland heeft herhaaldelijk de Amerikaanse beslissing bekritiseerd; noemt de actie “onwettelijk” en “destructief” voor het land, wil dat de Syrische regering controle heeft over de olievelden. De Syrische president Assad draait er niet omheen: hij noemt de Amerikaanse regering gewoon een dief.
In oktober meldde het Russische defensieministerie nog een grote oliesmokkeloperatie door “belangrijke Amerikaanse bedrijven” in samenwerking met privé militaire ondernemingen, USA speciale militaire diensten en luchtmacht.
De toespraak in Afghanisten; relevantie Syrische olie vanaf 13′:
Wij meldden reeds de verkoop van Syrische olie aan of via een Israëlisch makelaarskantoor op de internationale markt. De ingesloten afbeelding, het contract van de Koerden met de Israëlische makelaar, is uit b.g. artikel verdwenen, een fenomeen dat regelmatig voorkomt als het om ongewenste informatie gaat. We konden het elders terugvinden:
Syria: media, ‘Kurdish authorities offer oil to Israel’
De Israëlische zakenman-oliemakelaar ontkent het contract niet, maar wel dat hij dit zou doen uit winstbejag. Hij beschouwt zichzelf als een filantroop die slechts één doel heeft: Syrië om te vormen tot een democratisch land zonder Assad-regering.
Maar daarmee is de kous niet af. Er werd door Trumps mantra te veel aandacht aan besteed. Enerzijds ligt de Amerikaanse schatkist dwars, die geen investeringen of verkoop toestaat wegens de geproclameerde “sancties”. Het verbod van augustus 2011 maakte investeringen of aankoopcontracten van Syrische olie illegaal zonder toestemming van de Office of Foreign Assetcontrol (OFAC) bij de Amerikaanse Schatkist. Anderzijds omdat de Syrische regering en Rusland nu ook voet aan wal hebben aan de oostelijke oever van de Eufraat. En ze zijn daar n.a.v. de smeekbede om hulp door de Koerden. Trump kan dan wel zijn troepen rond de olievelden gestationeerd hebben… De Syrische regering en bondgenoot Rusland zijn niet gek… zij zullen hun uiterste best doen om elke poging te verhinderen om die olie buiten te smokkelen en te verkopen. En de landen die Assads regering erkennen kunnen geen olie kopen van de Koerden zonder Assad voor het hoofd te stoten. Aan wie moeten ze de factuur van de olie betalen?
Trump wil de sancties opheffen. Zegt hij. Of dat inhoudt dat iedereen dan op de vrije markt de Syrische olie zal kunnen kopen, zegt hij er niet bij. Misschien moet hij nog meer landen gaan sanctioneren zodat hij kan verhinderen dat deze gedesanctioneerde olie kunnen verwerven en eventueel zelfs doorverkopen aan de Syrische regering… En dan is er nog het veiligheidsaspect van de investeerders die daar hun expertise moeten omzetten in een renderende oliepompende industrie. Komen er dan opnieuw méér VSA-troepen om ook deze te beschermen? Een straatje zonder einde.
De Koerden zijn intussen voorzichtiger geworden, ontkennen de perfide plannen en willen met de Israëlische protagonist liever niets meer te maken hebben. Ze kunnen in de huidige omstandigheden – ze hebben de bescherming van het Syrische leger nodig – de ‘Koerdistan-Israël’-complotvermoedens – missen als kiespijn.
Waarheen met de olie? Niemand schijnt het te weten. Eén ding is zeker: de VSA zitten daar vast als militaire hellehonden.
Mocht het u interesseren, dan kan u hier een uitgebreidere analyse (in het Engels) lezen. Onze redactie heeft zich beperkt tot de essentie van het olie-diefstalplan.