Tardigrades, beerdiertjes, mosdiertjes of waterberen zijn kleine, gesegmenteerde diertjes die leven in een vochtige omgeving. Ze komen overal op de wereld voor in zout of zoet water, maar ook in vochtige omgevingen op het land, bijvoorbeeld in mossen.
Ze zijn te vinden op grote hoogte in de Himalaya (boven de 6.000 m), maar ook in de diepzee (beneden 4.000 m) en van de polen tot aan de evenaar.
In september 2007 is bij een ruimte-experiment een aantal beerdiertjes de ruimte in geschoten in een soort kooitje. Daar bleken ze de koude, de kosmische straling en het bijna-vacuüm tien dagen lang te kunnen overleven. Alleen de uv-straling (daar duizendmaal sterker dan op aarde) bleek cellen en het daarin aanwezige DNA bij veel diertjes te hebben beschadigd. Een aantal van hen overleefde echter. (Wikipedia) Wetenschappers bestuderen hun onverwoestbaarheid.
Scientists revive tiny water bears frozen for over 30 yearsThese tiny water bears, called Tardigrades, were frozen for 30 years before coming back to life. Scientists are studying their DNA to figure out what makes them survive practically anything.
Geplaatst door Quartz op maandag 22 februari 2016