Tja, wat moeten we daarbij denken? Hij deporteerde niet alleen ‘des gens de couleur, maar ook burgers van het volk uit de landen waar hij zijn laars zette, meer bepaald naar Frans Guyana en dit in onmenselijke omstandigheden. Zijn minister van Oorlog, Lazare Carnot, brandde het Kiel en Berchem plat, maar kreeg een straat naar hem genoemd en een standbeeld op het Carnotplein (vandaag het Laar) in Borgerhout, zoals dat paste voor bestuurslieden met een grote liefde voor La Douce France en de taal. Een Duits V bom vernielde het standbeeld en in 1950 verdween het naar onbekende oorden. De Carnotstraat bleef.
We kregen een Napoléon catechismus: nous devons en particuler à Napoléon, notre Emprereur, l’ amour, le respect, l’ obéissance, la fidelité, le service militaire (en niet vrijwillig zoals de Oostfronters)les tributs ordonnés pour la conservations, la défense de l’ Europe et de son trône; nous lui devons encore des prières ferventes pour son salut et pour la prospérité spirituelles et temporelle de l’Etat. (Bij La Boutique Spirituelle – La Boutique des Saints vind je tot op de dag van vandaag nog een Neuvaine Napoléon)
Verder kunnen we nog zingen (zonder in de gevangenis te belanden) Dis mois, t’ en souviens -toi?
Le Saint Napoléon Je vous revois, chers Compagnons de gloire, et quelques pleurs obscurissent mes yeux: je me souviens des rives de la Loire, je me souviens de nos derniers adieux! Mais si plus tard on vit gémir la France, sous les fureurs d’un moderne Attila, Napoléon nous laissait l’espérance. Mes bon amis, il était encore la.
Dat was toch een heerlijke tijd, een tijd waarin in iedere grondwet -van zichzelf respecterende landen- stond wat er moest gebeuren met lieden -al dan niet van couleur- die niet op hun grondgebied thuishoorden.
Of ze hem een eredoctoraat zouden geven daar twijfel ik aan , maar wel een Nobelprijs voor het gezond verstand
Tja, wat moeten we daarbij denken? Hij deporteerde niet alleen ‘des gens de couleur, maar ook burgers van het volk uit de landen waar hij zijn laars zette, meer bepaald naar Frans Guyana en dit in onmenselijke omstandigheden.
Zijn minister van Oorlog, Lazare Carnot, brandde het Kiel en Berchem plat, maar kreeg een straat naar hem genoemd en een standbeeld op het Carnotplein (vandaag het Laar) in Borgerhout, zoals dat paste voor bestuurslieden met een grote liefde voor La Douce France en de taal. Een Duits V bom vernielde het standbeeld en in 1950 verdween het naar onbekende oorden. De Carnotstraat bleef.
We kregen een Napoléon catechismus: nous devons en particuler à Napoléon, notre Emprereur, l’ amour, le respect, l’ obéissance, la fidelité, le service militaire (en niet vrijwillig zoals de Oostfronters)les tributs ordonnés pour la conservations, la défense de l’ Europe et de son trône; nous lui devons encore des prières ferventes pour son salut et pour la prospérité spirituelles et temporelle de l’Etat.
(Bij La Boutique Spirituelle – La Boutique des Saints vind je tot op de dag van vandaag nog een Neuvaine Napoléon)
Verder kunnen we nog zingen (zonder in de gevangenis te belanden)
Dis mois, t’ en souviens -toi?
Le Saint Napoléon
Je vous revois, chers Compagnons de gloire,
et quelques pleurs obscurissent mes yeux:
je me souviens des rives de la Loire,
je me souviens de nos derniers adieux!
Mais si plus tard on vit gémir la France,
sous les fureurs d’un moderne Attila,
Napoléon nous laissait l’espérance.
Mes bon amis, il était encore la.
Dat was toch een heerlijke tijd, een tijd waarin in iedere grondwet -van zichzelf respecterende landen- stond wat er moest gebeuren met lieden -al dan niet van couleur- die niet op hun grondgebied thuishoorden.
Of ze hem een eredoctoraat zouden geven daar twijfel ik aan , maar wel een Nobelprijs voor het gezond verstand