Sociale zekerheid wordt pay-per-use systeem
Gepost door Ludo van Speybraeckel op 26 maart 2013
BRUSSEL – In de zoektocht naar een handvol miljarden euro’s die nodig zijn om werkelijke en fundamentele besparingen te kunnen uitstellen, neemt de federale overheid een verrassende maar daadkrachtige beslissing. De integrale sociale zekerheid zal na de zomer worden stopgezet om plaats te ruimen voor een vernuftig systeem dat uitsluitend op probabilistische statistiek is gebaseerd.
“Een doodeerlijk systeem”, legt nieuwbakken minister van Financiën Koen Geens (CD&V) uit. “Voortaan beheert iedereen zijn eigen geluk. Die verantwoordelijkheid zal mensen aansporen om gezonder, veiliger, productiever, kortom: goedkoper te gaan leven. Gedaan dus met profiteurs, fraudeurs en achterpoortjes. Dat het ook gedaan is met plezier, fun en leute moeten we er dan maar bijnemen.”
Chip
Tijdens de zomer zullen alle landgenoten een onmerkbaar kleine chip ingeplant krijgen in het kraakbeen van hun linkeroor. Die chip registreert wat je eet, drinkt of rookt, wanneer je slaapt, werkt of sport, kortom hoe productief en gezond je leeft. Op basis van die informatie wordt vervolgens berekend hoeveel je moet betalen voor pakweg een bezoek aan de huisarts, een levertransplantatie of een opname in het rustoord. Concreet zal een roker meer moeten ophoesten voor een longtransplantatie dan een niet-roker, zullen vleeseters veelvouden aan ereloon moeten betalen voor een maag- en darmspecialist, en zullen kinderen die al eens snoepen een lening moeten aangaan om hun tandartsbezoeken af te betalen.
De kritiek als zou dit een asociale maatregel zijn, wordt door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) met klem weerlegd: “We viseren niet enkel de meer liederlijke types, ook het andere uiteinde van het gezondheidsspectrum wordt verantwoordelijk gesteld voor de eigen daden. Wie nooit alcohol drinkt, veel sport en zich altijd proper wast, verhoogt het risico op een lang en gelukkig leven. Het spreekt voor zich dat mensen die die keuze maken na hun 80 ste niet meer op een pensioen zullen kunnen rekenen. Niet heel de bevolking, maar enkel het individu zal moeten opdraaien voor de keuzes – positief of negatief – die hij of zij maakt.”
Ieder zijn deel
“Op termijn moet het ook mogelijk zijn om belastingen te individualiseren” droomt Geens luidop. “Waarom zou iedereen evenveel moeten betalen voor openbare werken, nutsvoorzieningen of onderwijsinstellingen? Ik neem bijvoorbeeld nooit de E34 tussen Antwerpen en Knokke. En ik zou dan mijn zuur verdiende centen moeten uitgeven aan de herstellingswerken daar? Als iedereen zijn eigen kosten betaalt, hoeft niemand zich nog af te vragen ‘wie dat allemaal weer gaat betalen’. Voortaan zullen we dus niet meer allemaal alles moeten betalen, maar alleen ieder zijn deel. Je bent toch van kwade wil als je niet wil inzien dat ‘ieder voor zich’ het meest sociale systeem is?”
Wie nog wil profiteren van de huidige sociale zekerheid heeft nog tot juli om zich de pleuris te roken, vijf keer per week naar de frituur te gaan, of zijn integrale dopgeld aan halveliterblikken bier te spenderen.
http://www.raaskalderij.be/2013/03/sociale-zekerheid-wordt-pay-per-use-systeem/
Wat gaat Laurette doen met mensen die te veel giftige stoffen op hun werk hebben binnen gekregen, met mensen met permanente rugproblemen vanwege zwaar werk. Dit omdat er niet voldoende begeleiding of controle was. En zo zullen er nog wel aandoeningen zijn ten gevolge van arbeid. ( ik denk hier aan kleine bedrijven ). Je moet maar eens proberen een beroepsziekte te bewijzen,
ze sturen je van het kastje naar de muur. Met als resultaat, noppes. Ik spreek als ” ervaringsdeskundige “
Het artikel is pure satire: zie onderaan bij de bron. Niettemin: lachend gezegd kan waarheid worden.
wat niet wegneemt dat ik mijn ei eens kwijt kon.