Scheiden om fiscus te ontvluchten
Het aantal echtscheidingen in de Chinese hoofdstad Peking is in een jaar tijd met 41% gestegen. Chinese koppels hebben goede redenen om uiteen te gaan. Ze kunnen er veel belastingen mee ontlopen.
Volgens de officiële statistieken hebben in Peking dit jaar alleen al 40.000 koppels besloten uiteen te gaan en de echtscheiding aan te vragen. Het gaat om een nooit eerder geziene stijging, van maar liefst 41% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Chinese krant Youth Daily gaat het niet om koppels die uiteen gaan omdat er bedrog in het spel is of omdat de liefde over is, maar is het een doelbewuste strategie om belastingen te ontlopen, met name de nieuwe belasting op winsten op vastgoed.
De Chinese regering heeft in maart een vermogenswinstbelasting van 20% op de meerwaarde op de verkoop van vastgoed ingevoerd, met de bedoeling zo de speculatie op vastgoed binnen de perken te houden en de vastgoedprijzen onder controle te houden. De toename van het aantal echtscheidingen is volledig door die nieuwe belasting te verklaren, meent huwelijksexpert Li Ziwei, een voormalige ambtenaar voor de burgerlijke stand in Peking.
“Het gaat vooral om koppels die twee eigendommen bezitten”, legt hij uit. “Door te scheiden en de huizen te verdelen, kunnen de mensen de belastingheffing bij de verkoop van een van beide woningen ontlopen. Een scheiding kost een paar yuan. De vermogenswinstbelasting bedraagt 20%. Na de verkoop kunnen koppels gewoon opnieuw trouwen. En dat doen ze ook.”
Volgens Li kunnen koppels zo tienduizenden euro’s besparen. De vastgoedprijzen zijn in China een ernstig probleem geworden. De hoge huizenprijzen hebben het de afgelopen jaren voor grote delen van de bevolking onmogelijk gemaakt een woning te kopen. Sinds 2010 heeft de regering al verschillende maatregelen genomen om de huizenprijzen binnen de perken te houden.
Diverse Chinese media, waaronder The Star
wanneer zal deze maaregel in belgie van kracht zijn