De vraag is voor hoelang?
Dat in het Prachtland Saoedi-Arabië niet alles volgens onze democratische regeltjes loopt is geen geheim. Vooral vrouwen zijn nog altijd tweederangs burgers.
In 2015 werd er enige vooruitgang geboekt: vrouwen mochten voor de eerste keer aan de verkiezingen deelnemen. Een druppel op een hete plaat. Er wordt nog steeds meer ver- boden dan toegelaten. Autorijden, bankrekening openen, scheiding aanvragen, publieke zwembaden, fitnessstudio’s en… begraafplaatsen: verboden! Bovendien moeten de uit- huizige dames een abaya dragen. S.A. bekleedt niet zonder reden de 141ste plaats van de 145, op de ranglijst van World Economic Forum (WEF), een soort barometer van geslachtsgelijkheid. Het land b staat op plaats 24, achter Mozambique, Bolivië en Estland. Opmerkelijk in de rangschikking zijn Rwanda op 5, de Filippijnen op 7, Nicaragua op 10, Burundi op 12, Namibië op 14, Zuid-Afrika op 15.
De wetten van S.A. stoelen op de islam, die ook de onderlinge relaties tussen de be- woners regelt. Voor de man-vrouw relatie bestaan twee concepten: Qiwama en Wilayah.
Met de Qiwama valt te leven (…nou ja), geeft de man de financiële verantwoordelijkheid en de ondersteuning van zijn vrouw.
De Wilayah daarentegen bevestigt dat de man de voogd is van zijn vrouw. Dat betekent niet meer of minder dat HIJ het grootste gedeelte van haar leven kan bepalen. Of ze nu een studiebeurs of een reispas aanvraagt… haar Heer en Meester moet zijn toestemming geven. Als manlief (…Allah behoede) zijn pijp aan de Opperste Orkestleider geeft, of zijn voogdij omwille van een andere reden niet kan uitoefenen, dan valt de voogdij automatisch haar vader of zelfs haar zoon toe.
Zelfs de in 2005 overleden koning Abdullah vond dat deze middeleeuwse regeling diende afgeschaft te worden, maar tot op heden zijn er geen stappen in die richting ondernomen.
De Saoedische suffragettes hebben er hun buik van vol (!). Een week geleden werd in- gesloten video op de sociale media geplaatst met het doel het gebrek aan vrouwen-rechten aan te klagen. De enige mannen in het filmpje zijn een jongen aan het stuur, twee stereo- type afkeurende Arabieren en … Trump. Of Melania uit de biecht geklapt heeft? De video werd binnen tien dagen meer dan 2 miljoen keer bekeken.
Bovendien werd in september met een petitie voor de afschaffing van de voogdij gestart, die meer dan 14.000 handtekeningen kon verzamelen. Deze werd aan het koningshuis be- zorgd – echter zonder enige reactie.
FT
Amaai wat een prachtland ! Ik begin te begrijpen waarom the Beatles
indertijd nooit werden gevraagd om een optreden in Saoudi-Arabie !
De logica zoek, dames? Als jullie je wil bevrijden, gooi dan de islam over boord die, in navolging van het Oude Testament, geschreven is voor mannen. Hoef ik jullie toch niet te leren.
Dus hou op met dat schijnheilig gedoe, of het één of het ander.