Wat doe je in deze coronatijden, buiten met de hond wandelen, braafjes de taken vervullen die je halve trouwboek je opdraagt, op je pc tokkelen of vergeten boeken lezen? In onze boekenkast prijkt een boek, geërfd van vader zaliger over Richard Sorge. We bladerden er even door en vroegen ons af wie zich deze “meesterspion” nog herinnert.
Dus even “Sorge” gegoogeld en we belandden bij Poetin. Blijkt dat hij tijdens zijn tienertijd Sorge als zijn idool beschouwde:
En de verering beperkte zich niet tot Poetin. De Russische TV-zender produceerde een reeks over het leven van Sorge. Engelse ondertiteling. Wij kunnen de video’s (afbeelding hieronder) niet plaatsen wegens auteursrechten van StarMedienEN; u kunt de reeks echter wel op Youtube bekijken. Klik hier voor de 1ste episode van de reeks.
Voor de onwetenden of vergeetachtigen onder u:
“… Hij infiltreerde in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de hoogste kringen van de Duitse, Chinese en Japanse samenleving. Zijn inlichtingen met betrekking tot Operatie Barbarossa en het Japanse voornemen om Siberië niet binnen te vallen, waren in 1941 van cruciaal belang voor het Sovjet-Russische tegenoffensief in de Slag om Moskou, die op zijn beurt bepalend was voor de uitkomst van de oorlog. Sorge werd eind 1944 in Japan als Sovjetspion ontmaskerd en opgehangen…”
Lees meer bij Historieknet en hou in gedachten dat de overwinnaars de geschiedenis schrijven: Richard Sorge, de spion die het tij van de Tweede Wereldoorlog keerde
In 2008 werd hij de hoofdfiguur van een 240 blz. tellende tekenverhaal en in 2016 kreeg hij zelfs een herinneringsplaat in Berlijn:
In Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken zijn ze Sorge nog niet vergeten: