Onze redactie zet regelmatig een “ander” Syrië in de etalage. Een Syrië waar het leven niet (meer) beheerst wordt door geweld en vernieling. Een optimistisch, levendig of alledaags-gewoon land met burgers die – zoals wij – hun gangetje willen gaan, werken, genieten, studeren, sport beoefenen en waar het weder hen af en toe meer parten speelt dan de zgn. “dictatuur” van Assad
Op tv ziet u beelden van extreme weersomstandigheden in elk continent. Uit Syrië, waar de storm Norma voor wateroverlast én een dikke laag sneeuw zorgde, zijn deze beelden slechts bij uitzondering – uit een vluchtelingenkamp om de schuld van Assad in de verf te zetten – toegelaten. Meteo blijft wind en regen voorspellen. Temperaturen: Damascus max. 9°, Homs 10°, Latakia 13° Aleppo 4°, Deir Ezzor 6°, behalve aan de kust overal kans op nachtvorst. De havens van Latakia en Tartous gingen donderdag terug open. De kleinere haventjes blijven gesloten en de vissersvloot mag/kan niet uitvaren tot het weder terug stabiel is.
Opnieuw keerden Syrische vluchtelingen uit Jordanië terug naar huis.
Delegaties uit Arabische landen maken de een na de ander hun opwachting in Damascus. Zo ook een Jordaanse delegatie uit de bouwwereld. Hun woordvoerder drukte zijn hoop uit dat de relatie tussen beide landen kan hersteld worden naar een vooroorlogs niveau, want ook Jordanië had te lijden onder de toestand, zowel politiek, economisch als sociaal. Hij neemt een verslag met suggesties voor investeringsprojecten mee naar huis. (…)
Donderdag was het de 67ste verjaardag van de jaarlijkse boomplantdag. Rond de Damascus luchthaven worden er 5000 boompjes geplant op 10 ha. Het is de bedoeling groene oppervlaktes uit te breiden ter vervanging van dode bomen en verbrande bossen. Het landbouwministerie benadrukt dat de herbebossing in alle Syrische provincies gepland wordt in een poging de vegetatie in het land terug op peil te brengen. (…)
Het aantal actieve industriële ondernemingen en KMO’s in de provincie Aleppo steeg in 2018 tot 15.197. 129 textielprojecten, 32 voedingsprojecten en 39 technische projecten kregen een licentie. Daar bovenop 66 projecten in de chemische sector. (…)
In Aleppo werd n.a.v. de herdenking van de tweede verjaardag van de bevrijding een cultuurfestival geopend, georganiseerd door de schrijversunie, in aanwezigheid van meer dan 60 auteurs en dichters. (…)
Herkenbaarder dan dit kan niet: nadat de Syrische nationale voetbalploeg voor de tweede keer een wedstrijd tegen Jordanië verloren had werd de Duitse trainer Stange, die met veel toeters en bellen onthaald werd, aan de deur gezet. (…)
Een geliefd uitstapje in de zomer: de grot van Mozes, aan de voet van de Bludan berg (zie sneeuwvideo bovenaan), ten westen van Damascus. Gedurende meer dan een eeuw werd er zand uit gedolven. De grot is fris in de zomer en warm in de winter, 300 m diep, 7000 m2 uitgestrekt. Onderaan bevindt zich een meertje met een bootje voor de toeristen.
Maar Syrië heeft ook heel andere grotten De al-Dawayat grot bv. is meer dan 20 miljoen jaar oud. Met stalagmieten en stalagtieten, kristallen pijlers, druppend water. Je vindt de grot in Mashta al-Helo, een pittoresk bergstadje met bossen, 26 km van Safita (Tartous regio). Ze werd ontdekt in 1914 door een herder.
De historische Afqabron in Palmyra kwam terug tot leven en begon na 25 jaar droogte terug te stromen. Volgens archeoloog Mohamd Khaled Asaad was de bron de reden van de welvaart in Palmyra meer dan 6000 jaar geleden. Het water van de Afqabron stroomt vandaag tussen de rotsen van een 400 m lange grot binnenin de al-Mintar berg om zo de palmenoase en de olijfbomen te bevloeien. De bron zorgde voor een oase, een rustplaats voor de karavanen tussen Irak en Syrië. Het water is 33°C warm, naar verluidt goed voor dermatologische en spijsverteringsproblemen en voor de bloedsomloop. De archeoloog is bijzonder gelukkig, want hij ziet in de terugkeer van het bronwater eveneens een terugkeer van de oase en het behoud/restauratie van de grot. De bron was heilig voor de bewoners van Palmyra, die er offerandes brachten aan de zonnegod “Yarhaboul”. In de grot vindt men nog steeds de resten van de trap, de erker, het altaar en de tafel, die deel uitmaakten van de heilige tempel van de lentegod Afqa, die de eerste stralen van de zon ‘s morgens vertegenwoordigde. Hij pleit ervoor de bron en de rommel, stenen en zand, uit de grot te verwijderen, alsook voor een technisch onderzoek om waterlekken op te sporen binnen de muren, opdat de stroom zou behouden blijven. (…)
Een 6000 jaar oude bron die na 25 jaar opnieuw begint te stromen. We konden geen beter symbool voor de heropstanding van Syrië verzinnen..