Vlaamse meesterwerken te zien in Twente
Rubens, Van Dyck en Jordaens – de Vlaamse barok
Heroïsche Christusfiguren, vrouwelijke rondingen en mythologische goden met dramatisch wapperende haren: dat is waar wij aan denken bij Vlaamse kunst uit de 17de eeuw.
Een groter contrast met de sobere landschappen van Ruisdael en de met symboliek geladen genrestukken van Jan Steen uit de reformatorische Noordelijke Nederlanden lijkt niet mogelijk. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel? Is er werkelijk zo’n groot verschil tussen noord en zuid?
Rijksmuseum Twenthe presenteert in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de tentoonstelling Rubens, Van Dyck, Jordaens – de Vlaamse barok van 6 april t/m 28 september. Aan de hand van meer dan vijftig schilderijen en enkele tientallen prenten geeft de tentoonstelling inzicht in de betekenis, het functioneren en de impact van de 17e-eeuwse kunst zoals ze in Vlaanderen werd geproduceerd. Het merendeel van deze meesterwerken is nooit eerder in Nederland te zien geweest.
Info: Rijksmuseum Twenthe
Met dank aan Wim P. voor de tip.
Hij had wel wat mooiere modellen mogen kiezen (te duur?). Aan die linkse is duidelijk iets mis met de verhoudingen, en de andere twee zijn moddervet…
Zoiets hang ik nog niet op het toilet…
Allicht. Ik ook niet. Enerzijds omdat mijn wc er te klein voor is, anderzijds omdat ik waarschijnlijk enkele eurootjes te weinig op mijn bankrekening heb staan om het te kunnen veroorloven.
Maar “enkele” eurootjes te weinig , dan vermoed ik dat ge zeer kapitaalkrachtig bent . Het toilet versieren met originele vetgemeste naakte Rubens-vrouwen lijkt me wel een origineel idee.
Rubens behoort tot de grote Meesters in de wereld. Sommige Vlamingen zouden hem niet eens in hun toilet hangen. Het is algemeen geweten dat de verkiezing van de vette os, altijd meer volk trok dan een meesterwerk.
Arm Vlaanderen.
Zou jij een originele Rubens in uw toilet hangen ? In ieder geval iedereen zal mij gelijk geven Rubens was een meester in de schilderkunst . Enkel zijn naakte volgepompte barok-dames slagen wat tegen. Als hij er twee naast elkaar schildert was zijne doek vol en zijn verf op .
Ik heb het over zijn modellen, niet over zijn schilderkunst. Een schilderij mooi vinden omdat iedereen ze mooi vindt is slaafs.
Overigens vind ik een os een veel groter kunstwerk als een schilderij. En veel nuttiger bovendien.