Persvrijheid Index 2013

Persvrijheid Index 2013

De organisatie Reporters Without Borders presenteert de Persvrijheid Index voor 2013. Finland staat op de eerste plaats, Nederland staat op nummer twee, Noorwegen op drie.  Het land b staat op 21 en moet landen als Jamaica, Costa Rica en Namibië laten voorgaan.

De Persvrijheid Index is gebaseerd op verschillende criteria, zoals onafhankelijkheid van de media, pluralisme, transparantie, infrastructuur van de nieuwsverspreiding en wetgeving. Democratische landen zitten veelal in de top van de index, terwijl dictatoriale landen meestal de laatste drie posities bezetten. ‘Het is duidelijk dat er in democratieën meer aandacht wordt besteed aan bescherming van de pers en het produceren en laten circuleren van nieuws en informatie dan in landen waar de mensenrechten worden geschonden,’ zegt Christophe Deloire, secretaris-generaal van Reporters Without Borders.

Nederland staat traditiegetrouw hoog in de ranking in de Persvrijheid Index. In 2006 stond Nederland eerste en vorige jaar derde. Finland staat al drie jaar op nummer één. De landen met de laagste ranking zijn net als vorig jaar Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea. Hier worden de media totalitair ‘gecontroleerd’ en journalisten niet goed behandeld. Onder aan de ranking staan verder Syrië, Somalië, Iran, China, Vietnam, Cuba, Sudan en Yemen.
De Europese landen bezetten zestien posities in de top dertig.

Reporters Without Borders is in 1985 opgericht in Frankrijk door vier journalisten die vechten voor persvrijheid, assistentie bieden aan journalisten die vervolgd worden en mensen die werken in gevaarlijke gebieden ondersteunen.

Opmerkelijk is dat kandidaat voor het EU-lidmaatschap, Turkije, van de 148ste naar de 154ste plaats zakt.  Zelfs Iran, op plaats 150, doet het beter.  De organisatie stelt vast dat het land der Ottomanen, een land met een “politieke relevantie”, op dit ogenblik ” ‘s werelds grootste gevangenis voor journalisten” vertegenwoordigt.  En het verslag stelt duidelijk dat het land  niet voldoet aan de eigen regionale modelrol-verwachtingen.  Het krijgt kritiek omwille van een een volgehouden “paranoïa betreffende de veiligheid, die zich vertaalt in een tendens om elke kritiek als een samenzwering door verschillende illegale organisaties” te bestempelen.  Deze achtervolgingswaanzin nam het afgelopen jaar nog toe, vooral dan wat betreft stijgende spanningen rond het Koerdisch probleem.
Syrië werd de absolute topper als “dodelijkste land voor journalisten”.

De index houdt geen rekening met politieke ontwikkelingen maar wel met de houding en de  plannen van regeringen t.o.v. de persvrijheid, met criteria zoals wetgeving en geweld tegen journalisten.  U kan de index hier bekijken.

Floriaan Terbeke

http://en.rsf.org/press-freedom-index-2013,1054.html

2 gedachten over “Persvrijheid Index 2013

  1. Een organisatie van journalisten, die zoals bekend 70% linksstemmers zijn, vind ik zelf al verdacht. Zeker als ze ‘Reporters Without Borders’ noemt.

    • Reden te meer. In werkelijkheid zien de roze cijfers er wellicht nog erger uit.

Reacties zijn gesloten.