“Gedankenspielerei” van Winston Churchill: een “ondenkbare” militaire actie tégen de USSR.
Wat àls “Operation Unthinkable” uitgevoerd zou geweest zijn? Zouden we het overleefd hebben? Hoe zou Europa er dan nu uitzien?
“Operation Unthinkable” werd inderdaad “ondenkbaar” geacht. Gelukkig maar. Of Van Quickenborne tegen een politiecombi plaste, of Rousseau een zigeunerhater is, of Francken avondlessen “Engels” moet volgen, of Wilders Nederlands premier mag worden, of Liekens bronzen vagina vlot verkocht wordt, of uw dienaar überhaupt geboren zou zijn… het is allemaal eerder onwaarschijnlijk vermits er van ons Avondland wellicht niet veel overeind zou gebleven zijn.
Operatie Unthinkable was de naam die werd gegeven aan twee gerelateerde mogelijke toekomstige oorlogsplannen die in 1945 door de Britse stafchefs tegen de Sovjet-Unie werden ontwikkeld. De plannen zijn nooit uitgevoerd. De oprichting van de plannen werd bevolen door de Britse premier Winston Churchill in mei 1945 en ontwikkeld door de Joint Planning Staff van de Britse strijdkrachten in mei 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.
Een plan ging uit van een verrassingsaanval op de Sovjet-troepen die in Duitsland waren gestationeerd om “de wil van de Verenigde Staten en het Britse Rijk” [2]op te leggen aan de Sovjets. “Het testament” werd gekwalificeerd als een “square deal voor Polen”, [3(een eerlijk akkoord ]die waarschijnlijk de uitvoering van de ondertekende Jalta-overeenkomst betekende. De planners besloten dat de Britten zonder Amerikaanse hulp waarschijnlijk zouden falen. De beoordeling, ondertekend door de stafchef van het leger op 9 juni 1945, concludeerde: “Het zou buiten onze macht liggen om een snel maar beperkt succes te behalen en we zouden ons inzetten voor een langdurige oorlog tegen zware kansen”. De codenaam werd nu hergebruikt voor een tweede plan, dat een defensief scenario was waarmee de Britten zich moesten verdedigen tegen het oprukken van de Sovjets naar de Noordzee en de Atlantische Oceaan na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Toen de Labour Party de macht verwierf bij de algemene verkiezingen van 1945, werd het ontwerpplan genegeerd.
De “Gedankenspielerei” werd het eerste rampenplan van de Koude Oorlog – het noodplan voor oorlog tegen de USSR.[5] Beide plannen waren zeer geheim en werden pas in 1998 openbaar gemaakt [6], hoewel een Britse spion voor de Sovjets, Guy Burgess, op dat moment enkele details aan de Sovjets had onthuld
Lees meer: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Unthinkable (vertalingsmogelijkheden in rechter bovenhoek)