De westerse sancties hadden o.a. als doel de Russische munt, de roebel, fors te doen dalen, te verzwakken en liefst helemaal te doen ineenstorten om een hyperinflatie in Rusland uit te lokken. Blijkt dat die verd… roebel weerstand biedt, te veel weerstand.
Na het begin van de zgn. Russische operatie in Oekraïne en de door het westen opgelegde economische sancties, daalde de waarde van de roebel met bijna de helft. Het westen jubelde. Hun hoop, een hyperinflatie met als gevolg een verarming van de bevolking en een massale volksopstand tegen de regering, ging voorlopig niet in vervulling. Meer dan 80% der Russen zou akkoord gaan met de regeringskoers. Der Spiegel snapt er niets van: lees 81 Prozent der Russen befürworten den Angriffskrieg auf die Ukraine. Slechts 14% keurden de Russische ingreep in Oekraïne af. Een magere 6% wist nog niet goed wat ervan te denken. Een wakkere lezer zal opmerken dat het artikel op 1 april geschreven werd… Moest het in ‘t Pallieterke gedrukt geweest zijn, dan hadden we nog halvelings kunnen geloven dat de schrijvelaar zich traditioneel op die dag helemaal had laten gaan. Quod non.
Inderdaad, Der Spiegel, beroept zich zelfs erop dat de opiniepeiling “door het énige onafhankelijk instituut” voor onderzoek naar de diepste gedachten der Russen uitgevoerd werd, m.n. het Levada Centrum. M.a.w. het is westers genoeg geïnspireerd om niet meteen bij de oud-papier-ophaling weggezet te worden. Daar wordt trouwens nog een peiling vermeld, nl. naar de al dan niet voorhanden zijnde sympathie van het Russische volk voor andere landen. We citeren en vertalen:
"18.3.22: Midden februari, zelfs voor het begin van de "speciale operatie" en de verdere escalatie van het conflict, was er een opmerkelijk verslechtering van de houding van het volk t.o.v. westerse landen. Regelmatige opiniepeilingen toonden een stijging van negativiteitsgevoelens t.o.v. de VSA, de EU en Duitsland. Ook betr. het V.K. waren de negatieve gevoelens overheersend. De oudere generatie heeft de slechtste instelling t.o.v. deze landen. Opiniepeiling van 17 - 21 februari 2022."
Inderdaad leek het er initieel op dat de roebel fel verzwakt was. De Russische regering heeft echter een reeks noodmaatregelen uitgevaardigd om de economie te steunen: met succes. O.a. werd de beurshandel dagenlang onderbroken opdat de paniek zou gaan liggen. Na de heropening van de beurs is de roebelkoers opnieuw sterk gestegen en heeft intussen de waarde van voor de sancties bereikt. U kan bij Finanzen.net een grafiek raadplegen. En de waarde van de roebel werd verbonden aan de goudstandaard (video bovenaan). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_standaard_(economie))
Blijkbaar is de Russische economie robuuster dan de experten in het westen voor mogelijk gehouden hebben. Weliswaar is de inflatie in Rusland verleden maand met 14% gestegen, maar daarin was het voorbijgaande koersverlies van de roebel inbegrepen. Het is afwachten wat april brengt.
Rusland heeft in het algemeen een hogere inflatie dan bv. Duitsland. Daar is de inflatie als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland met meer dan 7% gestegen, een cijfer dat sinds 40 jaar in Duitsland niet meer voorkwam. Ook daar en de rest van Europa is het bang afwachten wat de cijfers in april zullen tonen als gevolg van de hoge prijzen voor olie en gas.
En dan heeft Rusland nog niet uitgepakt met tegensancties.
Lees ook in dit verband: