Wij hebben al geschreven over de bestemming die men aan Europese landbouwsubsidies geeft. Vanuit Nederland bereikt ons een bericht over hetzelfde thema, waarbij men zich de vraag kan stellen of iedereen zomaar, voor eender welk project of eender welk doel, de EU kan aanspreken om financiële ondersteuning te krijgen. Bestaat er bij dat Europees cenakel geen enkele controle? Of zou het kunnen dat de administratie omgekocht wordt?
Wij citeren:
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/bijna-ton-voor-kerk-colijnsplaat-1.3645535
“COLIJNSPLAAT – Europese landbouwsubsidies blijken een welko m e bron van inko m sten voor religieuze instellingen in Nederland.
Zo ontving de protestantse kerk in Colijnsplaat in 2011 90.000 euro landbouwsubsidie vanuit Brussel. Het geld is gebruikt voor een grote verbouwing. “Het onderhouden van een kerk is tegenwoordig bijna niet m eer te doen. Dus m oesten we co m m erciëler gaan denken”, zegt voor m alig kerkbestuurder Piet Kallewaard. Daaro m kwa m en er een ont m oetingsrui m te en een m ortuariu m bij. Die rui m tes kunnen nu gehuurd worden. Het kerkbestuur in het dorp m et 1.600 inwoners dacht zelf niet direct aan Europese subsidie. “We vroegen geld aan de ge m eente en die kwa m en m et de suggestie het via de Europese Landbouwsubsidies aan te vragen.”
Andere kerken ontvangen zogenoe m de bedrijfstoeslagregelingen. Die zijn bedoeld voor het ondersteunen van agrarische bedrijven. Zo krijgt de Nederlands Hervor m de-ge m eente in Sellingen (Groningen) jaarlijks bijna 3.000 euro landbouwsubsidie. De kerkge m eenschap heeft acht hectare landbouwgrond in bezit. “Een agrariër verbouwt daar voor ons graan en m aïs op”, zegt Albert Schuring van de kerk. De opbrengst gaat naar de kerk. “Dat zijn zeer welko m e inko m sten.”
Ook de Interkerkelijke Stichting Ethiopië en Eritrea ontving in het boekjaar 2010-2011 een forse landbouwsubsidie vanuit Brussel: rui m 116.000 euro. De stichting in Urk kreeg het geld onder de noe m er ‘Leefkwaliteit op het platteland’ en gebruikte het o m een nieuw onderko m en te laten bouwen, waardoor de stichting in Urk ‘zichtbaarder is en exposities kan houden’.
In totaal ontvingen Nederlandse godshuizen in 2011 m instens acht ton aan landbouwsubsidie.”