Jaren geleden hebben we Polle (Paul) weten beginnen in Westmalle. We waren bij de eerste klanten toen hij begon met de verkoop van zijn bio-geitenmelkproducten. Toen was er slechts een zeer beperkte keuze, kaas, yoghurt, melk, die altijd snel uitverkocht was. Vriendelijke lieve mensen. Idealisten. Je was er steeds welkom, ook zonder iets te kopen, maar om gewoon even om samen met je kinderen de geiten te aaien en de lammetjes te knuffelen.
Daar hij niet kon of mocht uitbreiden, verhuisde Polle naar Lichtaart om daar voluit te gaan. De opvolging is verzekerd: zijn kinderen staan mee op de markt met zowat alles wat je met melk kan maken: kaasjes in alle vormen en voor een groot assortiment culinaire gebruiken, koud, warm, zachte kaas, harde kaas, met of zonder kruiden, taart, cake… Polle staat symbool voor de korte keten – zijn kaas is erkend als streekproduct. Het is een mooi zicht op de geitenboerderij: honderden spierwitte geiten. In het lammetjesseizoen geliefd als uitstap voor lagere schoolkindjes. (2) Polle Geitenkaas | Facebook
Polle is een klinkende naam in de korte keten. D’Haene melkt zo’n 550 geiten en verwerkt de volledige eigen productie – zo’n driehonderdduizend liter melk per jaar – tot hoeveproducten als kaas, ijs en yoghurt. “Mijn vader Paul is in 1979 begonnen met de korteketenverkoop. Eigenlijk wou hij bio-groentenboer worden, maar zijn geitenkaasjes waren populairder bij zijn klanten. Wij staan al meer dan 40 jaar op de Vogelenmarkt in Antwerpen met onze producten. Ik krijg geregeld van mensen te horen dat mijn pa de Antwerpenaren geitenkaas heeft leren eten…. Hoe kunnen wij nu investeren in onze kaasmakerij als we niet weten hoeveel dieren we binnen 6 jaar mogen houden?”…”
“… .”Men lijkt zo gefocust op het sluiten van bedrijven en het afbouwen van de veestapel dat men zelfs niet in de richting van innovatieve oplossingen wil kijken. Ik zou het volledig anders aanpakken: laat ons alles doen om bedrijven niet te moeten sluiten en kijken welke oplossingen op maat er mogelijk zijn. Nu draait men het volledig om.”
Of in mensentaal de volgende metafoor, Stel:
– Uw huis heeft een EPC > 500: binnen de 2 jaar afbreken zonder discussie. U heeft geen kans meer om te renoveren. Want wij (de overheid) hebben geen/onvoldoende technologie in de lijst staan om uw EPC te doen verlagen.
– Tussen de 500-300: verplicht voor X-tien/honderd duizenden euro’s renoveren en isoleren, zoekt u het geld maar bij elkaar, of anders afbreken!
– Lager dan 300? U bent eventjes ok, maar bij een volgende aanpassing toch weer voor X-tien/honderd duizenden euro’s renoveren en isoleren.
En in ons geval is net dat huis, ons inkomen…
Daarom komen de boeren op straat en benoemen wij dit met “WAANZIN”. U zou voor minder toch?
(Uit: https://vilt.be/nl/nieuws/pionierboeren-in-verweer-tegen-stikstofakkoord)
Ook Polle is dus een mogelijk slachtoffer van de stikstofwaanzin. U ziet hieronder een reportage uit heuglijker tijden ingeleid door burgemeester Ward Kennes. Polle staat vermeld in de toeristische brochure van de provincie Antwerpen: