Het is als een open deur instampen. Corruptie gedijt wondergoed in Oekraïne. De kandidaat EU-lidstaat hangt met haken en ogen aaneen. En vooral met EU-geld.
Maar corruptie controleren? Ho maar. Het Oekraïense parlement heeft een door het IMF i.s.m. de nationale bank voorbereid wetsontwerp tegen corruptie bij banken weggestemd. Zo zouden o.a. de staatsbanken Ukrecimbank en Oschadbank door de nieuwe wet onder een onafhankelijke controle-overheid vallen.
Een woordvoerder van de nationale bank: “Deze wetgeving is absoluut noodzakelijk om staatsbanken af te schermen van politici , van de regering en van eender wie die invloed op de beslissingsmacht wil uitoefenen.”
Oekraïense banken zijn ervoor berucht dat ze in het verleden politiek gemotiveerde kredieten verleend hebben. Waarom het parlement dan het wetsontwerp afkeurde? Zou het kunnen dat veel parlementairen zelf geld van de banken geleend hebben en die niet kunnen terugbetalen? Volgens een financieel expert: “De grootste debiteuren van risicovolle kredieten zijn parlementairen – het is derhalve niet in hun belang als de wet goedgekeurd wordt.”
Oekraïne geldt als land met de meeste vuile kredieten. Ca. 56% van alle door banken verleende kredieten zijn hoogst risicovol (lees: de kans dat de lening terugbetaald wordt is uiterst klein) en bij de staatsbanken loopt dit cijfer zelfs op tot 75%. Mensen met een slecht karakter zouden het georganiseerde diefstal noemen.
Ondanks deze wetenschap hebben zowel de EU als het IMF de Oekraïense regering miljarden “geleend”. ‘t Is maar dat u weet aan welke EU-projecten U wellicht ongewenst uw steun verleent.
Lees ook: Aanpak corruptie Oekraïne komt niet van de grond
Corruptie in Oekraïne: zo werkt dat
https://youtu.be/fCsA_QUdcd0