Antwerpen weigert rosse mensen achter loket
Gepost door Jan-Pieter De Leugheneire op 7 februari 2013
ANTWERPEN – Afgelopen weekend gaf de Antwerpse burgemeester Bart De Wever in een groot interview met De Standaard aan niet gediend te zijn met homo’s die achter de stadsloketten openlijk voor hun geaardheid zouden uitkomen.
De krant zette die twee zinnen op de voorpagina, volgens sommige mediacritici omdat de controverse de verkoopcijfers de hoogte zou injagen.
In een poging om ook de oplage van De Raaskalderij op te vijzelen, licht de redactie nu wel drie andere zinnen uit dat roemruchte interview. Want door het heftige debat rond het regenboog-T-shirt dreigt de controverse in verband met De Wevers uitspraken rond rode haren volledig aan de publieke opinie voorbij te gaan.
“Rosse mensen geven duidelijk aan een bepaalde obediëntie toegedaan te zijn”, verklaarde De Wever. “Ik kan er ook niet aan doen dat die kleur geassocieerd wordt met een overtuiging die een politieke minderheid vertegenwoordigt. En net zoals ik niet wil dat mensen aan de loketbediende kunnen zien dat ze homo of moslim zijn, wil ik dat het neutraliteitsbeginsel ook geldt voor een marxistische haartooi.”
De rosse wereld reageert woedend. “Ik ben ros geboren”, geeft Bert O. (31) uit Muizen onverbloemd toe. “Voor mijn ouders was het inderdaad wel even schrikken in het kraambed, maar intussen hebben ze er toch al geruime tijd vrede mee. Ik heb toch niet voor dat rode haar gekozen? Het kwetst me dan ook dat de machtigste politicus van Vlaanderen me, louter op grond van wie ik ben, een loketfunctie in de stad Antwerpen zou ontzeggen. Ik zeg toch ook niet dat iedereen met bruin haar met een collaboratieverleden worstelt?”
“Laat ons wel wezen: vandaag de dag bestaan er tal van oplossingen om die provocerende haardos te verdoezelen”, countert De Wever. “Ros geboren worden is dus niet het probleem. Het is ros blíjven waar mensen aanstoot aan kunnen nemen. Een peroxidekuur of een behandeling met zwarte haarlak, desnoods gesubsidieerd door het stadsbestuur, kunnen onze roodharige vrienden helpen om de Vlaamse grondstroom in de toekomst niet langer nodeloos te provoceren.” Of een hoofddoek ook tot de mogelijkheden behoort? “Nee, dat is ab-so-luut uit den boze”, lacht De Wever.
Inteelt
De hele discussie blijft hoe dan ook erg theoretisch, omdat op dit moment geen rosse bedienden bij de Antwerpse stadsdiensten werken. Bovendien wordt het erg onwaarschijnlijk dat het probleem zich alsnog in de toekomst zal stellen, aangezien het gen voor rosse haren regressief is. Dat wil zeggen dat er binnen enkele duizenden jaren wellicht enkel nog roodharigen voorkomen in Ierland en verre uithoeken van Wales of Schotse eilanden. Kortom, plaatsen waar inteelt welig tiert. “Maar zo zijn ze wel, he, die rossen”, aldus nog De Wever.
Bron: www.raaskalderij.be