Behoort dit tot het verleden? Als het van de stikstofcipiers afhangt…
Heruitvinden van het ei hoeft niet meer. Er zijn al plantaardige eieren en ook plantaardige kaas op de markt. Of ze hetzelfde smaken kunnen wij niet beoordelen. Onze redactie is geen voorstander van “Ersatz”. Niet in voeding, niet in dranken, niet in de politiek. Waarom zou men kiezen voor namaak als het échte ook bereikbaar is?
Of iemand vrijwillig afziet van dierlijke producten is diens eigen beslissing. Maar als het de facto verboden wordt door de prijs zodanig hoog te laten evolueren dat een normale verdiener zich die niet of nauwelijks kan permitteren, dàt is voor ons een brug te ver. Een ei is tenslotte iets heel anders dan een pelsen jas.
Keren we terug naar het ei. Het is tenslotte bijna Pasen.
Dat de consumptie van eieren onlosmakelijk verbonden is met de kippenteelt, is geen nieuw gegeven. En bij gevolg de kippenteelt op haar beurt met dierenwelzijn, de gezondheid van de bevolking, met de farma-industrie, met de afvalwaterverwerking en bijgevolg met de agenda der wereldverbeteraars.
Na de verovering van de vlees- en koemelkmarkt willen de alternatiefaanbidders, resp. -aanbieders nu ook het ei – toch nog altijd een goedkoop én lekker product – doen vervangen door… mungbonen. En daar zijn de groene betweters de meest geschikte predikanten. De ecologische voetafdruk van uw eitje is nl. 3 x zo groot als dat van mungbonen, wil een onderzoek van BCG en Blue Horizon ons wijsmaken. Voor opgeklopt eiwit bestaat er iets als een zondenvrije versie, nl. van Aquafaba (kikkererwtenwater). Klinkt heerlijk, nietwaar? Ziet u het al in het uitstalraam van de bakker: … een Paasstronk van lekkere kikkererwten en mungbonen… ?
Ecologische voetafdruk? Mungbonen moeten worden ingevoerd uit het buitenland. Bijgevolg transportkosten. En je hebt de keuze tussen gewone mungbonen of biologisch gegroeide exemplaren. Waarmee we bij een bijkomende gewetensvraag komen. “De teelt van de mungboon stamt uit India. Hij wordt vooral in subtropisch of tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.” dixit Wikipedia.
Een marktstudie van Future Market Insights schat dat de globale omzet van ei-alternatieven tegen 2026 1.5 miljard dollar zal bereiken. ‘s Werelds grootste aanbieder van ei-alternatieven is Just Egg, Californië. Deze biedt vloeibare ei-ersatz aan in plastic flessen of als diepvriesproduct in vierkante omeletten. In de EU is dit product nog niet op de markt. Na twee jaar diepzinnig nadenken heeft de EU echter de toelating voor deze mungbonen-proteïnendelicatesse verstrekt als “Novel Food”. Volgens Matt Riley, mondiale verantwoordelijke bij Eat Just, wordt u dit jaar nog verblijd met een langverwacht mung-surprise-ei.
Wereldwijd zouden naar schatting meer dan 50 producenten van ei-alternatieven actief zijn. Nestlé heeft in de herfst haar plantaardig vEGGie voorgesteld uit sojaproteïnen.
Dit en veel meer verneemt u bij: es-ist-an-der-zeit-das-ei-voellig-neu-zu-denken-der-boom-bei-den-ei-alternativen/28251114.html