De Syrische Koerden zagen hun kans schoon om een autonoom Koerdistan uit te roepen.
De bekendmaking volgde zonder enige toestemming van de vredesonderhandelaars in Montreux. De belangrijkste Koerdenpartij klaagt over hinder door Turkije.
De Syrische Koerden hebben dinsdag een zelfstandige provinciale regering in het noorden van Syrië uitgeroepen. De nieuwe autonome overheid noemt zich Cizîre kanton van West-Koerdistan. Volgens een bekendmaking van het Koerdische persagentschap Firat News zal het land bestuurd worden door een eigen president en 22 ministers, met bevoegdheden zoals o.a. buitenlandse zaken, justitie, onderwijs en landsverdediging.
De ministers moeten een Koerdische, Arabische en Assyrische afkomst hebben. Koerdisch, Arabisch en Syrisch zijn de landstalen. Volgens berichten van RT zullen binnen vier maanden verkiezingen georganiseerd worden. De etnische Turken (Turkmenen) krijgen blijkbaar geen medebeslissingsrecht. Volgens een onderzoek van ORSAM (Strategisch Centrum voor het Nabije Oosten) wonen in Syrië ca. 3.5 miljoen Turken.
Door de chaos van de Syrische burgeroorlog kon de Koerdische bevolking de controle over het noordoostelijk deel van het land krijgen. De vertegenwoordigers der Koerden slaagden er niet in, onafhankelijk van de Syrische regering en oppositie, mee aan de onderhandelingstafel van de vredesconferentie in Genève plaats te nemen, zo bericht Al-Monitor.
In dit verband beschuldigt de PYD (Democratische Unie Partij) de VSA, Saoedi-Arabië en Turkije een deelname van de Koerden aan de vredesconferentie in Montreux geblokkeerd te hebben. De PYD is de grootste partij in het Koerdische deel van Syrië en staat in verbinding met de PKK in Turkije, nog steeds volgens RT.
Deze laatste vergelijkt de Genève II-conferentie met de conferentie van Lausanne van 1923, waarbij, , volgens de PKK, de winnaars van WO I samen met Turkije de grens tussen Perzië, Turkije, Irak en Syrië willekeurig getrokken hebben zonder rekening te houden met en schade toebrengend aan de Koerden en hun kernland.
(Lausanne ligt dichtbij Montreux, de plaats van de huidige onderhandelingen.)
Er zijn wel enkele losse Koerdenvertegenwoordigers bij de door het Westen gesteunde Nationale Coalitie van de Syrische Revolutie- en Oppositiekrachten. Maar deze handelen niet – zo de PYD – in opdracht van de Koerdische autonome overheid. Bijgevolg voelt zich de voorlopige Koerdische provincieregering niet gebonden door de beslissingen van Montreux.
De Koerden vormen in de Syrische burgeroorlog een buitenbeentje. Lang door het Syrische regime onderdrukt, strijden ze op twee fronten: tégen het regime en tégen de islamisten. Volgens Time World zou Assad de Koerden een autonomiestatus toegestaan hebben in 2012. Een nieuw veiligheidsrisico voor buurland Turkije.
De meerderheid van de Koerden leeft sinds duizenden jaren in een hypothetisch land Koerdistan. Een regio die zich over verschillende staten uitstrekt: over Turkije, Syrië, Iran en Iran. 30 tot 38 miljoen mensen zonder eigen staat.
Bron: RT en diverse plaatselijke media
Is het nu de beurt aan de Vlamingen?
Vlamingen? Lees de gouden oorlog van Vlamingen. Genève 1 en nu 2 zijn de Koerden niet eens een deel van gemaakt. Hypocriet. Ondergedoken Klein kind van een Neo nazi
???