Wij zijn geen doemdenkers maar stellen ons de laatste dagen toch wel enkele vragen.
Meer dan dertig jaar geleden bevonden we ons in Los Angeles (VSA). Het moet ergens in 1982 zijn geweest.
We lazen er een artikel dat onze aandacht trok. Zowel in New York als in San Francisco bleken tientallen homo’s besmet te zijn met een zonderlinge ziekte tegen welke voorlopig nog geen enkel geneesmiddel zou bestaan. Het aantal slachtoffers groeide en men stond voor een raadsel. Wel beseften we toen onmiddellijk dat dit een monsterprobleem zou kunnen gaan worden. Enerzijds geen geneesmiddel en anderzijds die snelle aangroei van besmette personen.
Terug in Antwerpen spraken we er toevallig over met de toenmalige hoofdredacteur van ‘t Pallieterke Jan Nuyts.
Aangezien we destijds de wekelijkse rubriek “De kleine Wallstreet” verzorgden gaf Jan ons de raad er iets over te schrijven in “zuur en zoet”. We beschikken niet meer over deze kleine bijdrage maar menen dat we het de titel hadden gegeven van “Weerwraak van moeder natuur?” en dat het waarschijnlijk het allereerste artikeltje was
over die ziekte in ons land.
Korte tijd daarna kon men dagelijks iets lezen over AIDS.
Inmiddels zijn er nu reeds miljoenen aan deze ziekte gestorven en stevenen we af op bijna 100 miljoen besmette Aidslijders. Onder jonge vrouwen is deze ziekte inmiddels doodsoorzaak nr.1 geworden.
Van enkele tientallen naar een paar honderd miljoen op één generatie.
En nu lezen we opnieuw iets over een virus waartegen op dit ogenblik geen enkele remedie bestaat. EBOLA is de naam. Om de paar jaar waren er al eens wat slachtoffers, voornamelijk in onze vroegere kolonie, maat steeds kon men de verspreiding stoppen. Maar enkele maanden geleden dook het virus opnieuw op in Guinea, vervolgens in Sierra Leone, dan in Liberia en gisteren viel het eerste slachtoffer in Lagos (Nigeria). We hebben nu terug hetzelfde voorgevoel als meer dan dertig jaar geleden en denken dat we hier mogelijkerwijze voor een nieuwe gigantische ramp zouden kunnen staan.
We hopen ons te vergissen maar willen toch de aandacht van onze lezers vestigen op dit feit.
Men zegge het voort,
Freddy Van Gaever
Besmet worden met HIV gebeurt niet zo maar direct, Ebola is veel gemakkelijker op te lopen. Dus een Ebola epidemie – of beter pandemie – zou veel, veel meer doden eisen.
Zulke dodelijke epidemies waren er ook reeds 100 jaar geleden, maar die slachtoffers werden toen gemakshalve toegeschreven aan de moordende kolonialen, vooral door jaloerse Britten.
Met mijn slecht karakter ben ik er van overtuigd dat deze ziektes bewust op de wereld worden losgelaten. Kwestie van ons aantal uitvoerig te verminderen.