Mei, Mariamaand

Sinds de 18de eeuw wordt de bloeimaand mei ook Mariamaand genoemd, gewijd aan de Moeder van God. De eerste meiviering voor Maria vond plaats in 1784 in de Italiaanse stad Ferrara in een klooster der de Camillianen.

Vertrekkend vanuit Zuid-Europa verbreidde de Maria-aanbidding in mei zich in de 19de eeuw naar het noorden met o.a. versieringen van Maria-beelden en kapelletjes, met sermoenen en gezang. Tijdens gebedsstonden, processies en bedevaarten wordt de Moeder van God ook vandaag nog vooral in de maand mei vereerd.

Hier in de Antwerpse Kempen zijn alle kapelletjes – groot en klein – versierd met al dan niet zelfgemaakte bloemen, met kaarsen en binnenin met vers wit zand. Confetti van zilverpapier is intussen verboden. Het zijn vooral vrijwilligers die een kapelletje onder hun hoede genomen hebben.

Wie heeft er dit liedje nog geleerd?

Lambrecht Lambrechts (alias van Lambrecht Renier) was de schrijver van “De Veldkapel”. Ergens in de annalen van de Vlaamse Beweging is zijn naam in de vergetelheid geraakt. Onterecht: meer dan 400 Lambrechtsliederen werden op muziek gezet door liefst 140 componisten, o.a. het bekende “Waarom ik Vlaming ben.” https://nevb.be/wiki/Lambrechts,_Lambrecht

3 gedachten over “Mei, Mariamaand

  1. In de jaren 50, heb ik dit Marialied nog geleerd op school, nadien in de vergetelheid geraakt. De melodie kan ik mij nu nog goed herinneren en flarden van de tekst als ik het nu opnieuw hoor.

  2. Droevig is dat deze uiting van onze Vlaamse volkscultuur verdrongen wordt door de islamitische (om ze niet te kwetsen) en zo in vergetelheid geraakt. Is het ook niet de taak van het onderwijs om ‘onze’ Vlaamse traditie levendig te houden voor de komende generaties in plaats van te buigen voor vreemden? Een zingend volk, schoon volk!

Reacties zijn gesloten.