Marseille aan de Zenne

De schietpartijen in Brussel trokken ook internationaal de aandacht: “Another day, another shooting in Brussels…”

Wordt Brussel het ‘Marseille van het Noorden’?

Nieuwe schietpartij in Anderlecht, met dodelijk slachtoffer dit keer. Derde schietpartij in evenveel dagen in Anderlecht. Vier zware schietincidenten in Brussel. Het dodelijk schietincident deed zich voor in de wijk Peterbos, volgens het bericht op VRT ‘een hotspot’ van de drugscriminaliteit in Anderlecht. Maar de twee andere schietincidenten in Anderlecht deden zich voor aan de metro Clemenceau, volgens een ander persbericht ‘een gekende hotspot van drugscriminaliteit en -handel in Anderlecht’.

Als het nù niet het moment is om de Grote Kuis te houden, wanneer dan wel?

Wanneer wordt die ganse handel blootgelegd? Wanneer krijgen de burgers op hun openbare zender eindelijk eens een avondvullend programma waarbij alle, tot hiertoe zwaar onderbelichte ‘gevoelige’ thema’s worden belicht:

– Hoeveel ‘hotspots’ inzake drugscriminaliteit zijn er eigenlijk in Brussel? In Antwerpen? In andere grootsteden? Betekent ‘hotspot’ automatisch een verhoogde politieaanwezigheid? Of net een grotere politieafwezigheid?

– Hoeveel strafbare feiten inzake drugscriminaliteit? Hoeveel schietincidenten? Wat is de evolutie tijdens de jongste jaren?

– Hoeveel internationale drugsbendes zijn er in Brussel, in Antwerpen en in andere grootsteden actief?

– Net zoals het onderscheid tussen jongens en meisjes mij relevant lijkt in het onderzoek naar spijbelen en problematisch schoolgedrag, lijkt mij de herkomst van daders van zware drugcriminaliteit BIJZONDER RELEVANT. Hoeveel van de opgepakte daders van drugscriminaliteit hebben dus een migratieachtergrond? Hoeveel een dubbele nationaliteit?

– Hoe zit het met de band naar Marseille, tot hiertoe de onbetwiste criminele drugshoofdstad van Europa?

Nog belangrijker dan een avondvullend programma over onderbelichte thema’s van de drugsproblematiek is het uitrollen van een efficiënt en kordaat drugsbeleid natuurlijk. Het is duidelijk dat de bevolking op ingrijpende maatregelen wacht, dat men de onveiligheid in Brussel (en andere grootsteden) spuugzat is en dat de burgers bij falend beleid de rug zullen tonen aan de systeempartijen.

De tijd van praten en discussiëren is stilaan voorbij. Tijd om te handelen dus, de kern van de politiek met andere woorden.

Peter Logghe

Video van pakweg een jaar geleden… non, non, rien n’a changé…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 9 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.