Een marathon zit in de genen
Een nieuwe test geeft aan of je over de juiste genen beschikt om een marathon te lopen. Voor ongeveer een vijfde van de mensen zou het genetisch onmogelijk zijn om de 42 kilometer uit te lopen, hoe hard ze ook trainen.
Volgend weekend wordt in Londen de jaarlijkse stadsmarathon gelopen, in Antwerpen wagen lopers zich aan de iets mildere Ten Miles. Recente onderzoeken geven aan dat steeds meer mensen zich hebben overgegeven aan de geneugten van het recreatieve rennen. Het summum voor veel lopers is de marathon. De 42 mythische kilometers, en nog liefst in een deftige tijd.
Test voorspelt potentie
Onderzoekers van de universiteit van Loughborough hebben nu zo’n honderd genen ontdekt die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop het menselijk lichaam reageert op uithoudingstraining. Aan de hand daarvan hebben ze ook een test opgesteld die kan voorspellen of je training voor een marathon ook zijn vruchten zal afwerpen.
Prestaties verminderen
“We kunnen voorspellen of iemand in staat is om op een dag een marathon te lopen”, stelt professor Jamie Timmons. “Zo’n 20% van de mensen reageert niet op training. Ze doen even hard hun best als al de rest, maar hun spieren kunnen niet voldoende zuurstof opnemen”. Sterker nog, wie té hard traint maar er gewoon niet voor in de wieg is gelegd, loopt de kans dat zijn prestaties verminderen in plaats van verbeteren. Het kan ook verklaren waarom sommige lopers met licht overgewicht tijdens een marathon vlotjes ogenschijnlijk fittere kandidaten voorbijsteken.
De test die de wetenschappers ontwikkelden, kijkt naar de manier waarop het lichaam kleine bloedvaatjes aanmaakt tussen de spiervezels. Die helpen om zo veel mogelijk zuurstof tot in de spieren te krijgen. Wie over de juiste genenmix beschikt, slaagt erin om bij regelmatige trainingen op een zeer effectieve manier zulke bloedvaten aan te maken. “Wie niet over de juiste mix beschikt, kan beter zijn droom om een marathon te lopen opbergen, en zich toeleggen op een andere sport”, besluit Timmons. “Zij zijn beter af met krachtsporten, in plaats van uithoudingssporten”.
http://www.vief.be/gezondheid/een-marathon-zit-in-de-genen.html
Vermits het reeds zo vermoeiend is om de marathon uit te lopen met speciaal aangepaste schoenen & kledij, zouden wij toch moeten méér eerbied hebben voor die Griek die destijds de zege liep te melden (en waarnaar die marathon genoemd werd.)
Immers, hij was een krijger, en moest steeds in volle wapenuitrusting zijn om NIET beschouwd te worden als deserteur; dààrdoor had hij ook z’n zwaard, helm, schild èn speer mee tijdens zijn lange looptocht… misschien had hij zelfs ook nog zijn metalen “scheenbeschermers” aan , zonder de lederen bortkuras te vergeten —> doch dàt werd niet vermeld, in ieder geval… het was een flinke prestatie, èn hij heeft het met de dood bekocht: zulke mannen maken “ze” niet meer… tenzij in Hollywood.