Libanon moet buigen of barsten

Internationale sancties zorgden ervoor dat meer dan 800 miljard dollar, toebehorend aan Libanon, op internationale buitenlandse rekeningen bevroren werd… en nu wordt Libanon ertoe gedwongen een lening van 3 miljard dollar te nemen!

Donderdag beëindigde het IMF (Int’l Monetair Fonds), o.l.v. Ernesto Ramirez Rigo, een werkbezoek aan Libanon om te onderhandelen over de economische steun van het IMF aan Libanon. Afsluitend verklaarde Rigo dat het IMF en de Libanese overheid “een akkoord op het hoogste niveau bereikt hadden over ingrijpende economische maatregelen die zouden kunnen gesteund worden door een 46 maanden durende lening (in dure woorden wordt dit een “Extended Fund Arrangement – EFF” genoemd) voor ca. 3 miljard US dollar. De voorwaarden van het akkoord zijn de toepassing van de nodige hervormingen en acties die de internationale “partners” voorleggen.

Bij de lijst voorwaarden vindt u onder meer het volgende:

  • “herstructurering van de financiële sector
  • toepassing van fiscale hervormingen, gekoppeld aan de voorgestelde herschikking van buitenlandse schulden zodat de schulden kunnen gedragen worden en sociale, heropbouw en infrastructuur uitgaven kunnen gefinancierd worden
  • hervorming van staatsbedrijven, vooral in de energiesector
  • overheid sterker maken, strijd tegen corruptie en geldwassen, financiering van terrorisme tegen gaan
  • het op punt stellen van een geloofwaardig en transparant monetair en wisselsysteem

De ingrepen moeten ook verbetering brengen aan “overheidsuitgaven en de overheidsschuld verminderen door hervormingen van de inkomsten en administratie zodat er een gelijker en transparanter model van de belastinglast verzekerd wordt”.

U kan meer details uit de IMF-bijbel vernemen bij: Lebanon Reached A Deal Of $3 Billion With The IMF, Here Are The Details (the961.com)

Dit ging eraan vooraf: op 4 april kondigde de Libanese regering het faillissement van Libanon aan. De verliezen zouden worden verdeeld over de Staat, de nationale bank, de banken en de rekeninghouders, zonder een bepaald percentage te situeren. Als we het goed begrepen hebben, zal de staat het geld op depositorekeningen in beslag nemen om de schulden te betalen. En we verwijzen meteen naar het tweede luik… waarbij we een stil vermoeden hebben dat de personen, genoemd in dit luik, de dans zullen ontspringen…

The Lebanese Government Announces The Bankruptcy Of The State And The Central Bank (thenewsglory.com)

En dan komen we nu naar het tweede luik van het Libanese verhaal, het luik van degenen die niet zullen moeten buigen of barsten, de miljonairs van Libanon. Ja hoor, eender hoe slecht het gaat voor de doorsnee Jan-met-de-pet, ook in Libanon wonen nog altijd mensen die niet moeten aanschuiven voor 5 liter benzine, of die moeten kiezen tussen brood of een bidon gas, die niet moeten wachten om naar de dokter of apotheker te gaan tot ze genoeg gespaard hebben om zich dit te kunnen veroorloven.

Ons contact in Tripoli, Libanon, die af en toe erin slaagt berichten door te sturen (wegens stroomtekorten slagen er weinig mensen in hun pc of gsm op te laden) meldde enkele dagen geleden dat hij zich bijna niet meer op straat waagt. Je wordt overvallen voor eender wat, een plastic zakje met fruit, groenten en brood… of als je erin slaagt een butaangasfles te kopen, die trouwens nog maar eens duurder geworden is, en die naar huis wil dragen. Hij meldde op 10 april een grote brand in de haven van Tripoli, momenteel de enigste toegankelijke diep-water-haven van Libanon. En herinnert eraan dat het in Beiroet begon met een kleine brand, gevolgd door de zware explosie die de helft van Beiroet beschadigde.

Of de verkiezingen in mei niet zullen escaleren in nog meer wanhoop en geweld? De b.g. hervormingen, die het IMF eist, zullen pas uitgevoerd worden na de verkiezingen.

Lebanon Will Not Initiate IMF Reforms Before The Parliamentary Elections (the961.com)

https://today.lorientlejour.com/article/1293892/whos-running-in-may-2022-heres-the-full-list-of-candidates.html

Ondanks de loodzware economische crisis in Libanon en de catastrofale armoede die meer dan de helft van de bevolking treft, zijn er nog altijd Libanese miljonairs die het klaar speelden toch nog op de beroemde Forbes lijst met ‘s werelds miljonairs te staan. Nochtans telde Forbes 67 miljonairs minder in 2021 (2755 in 2020, 2668 in 2021). Het zal menigeen verbazen dat Libanon en Egypte (met 6 miljonairs in elk land) het hoogste aantal miljonairs in de MENA regio. (Midden-Oosten en Noord- Afrika)

Dit zijn ze, de 6 Libanese miljonairs op de 2022 Forbes’ lijst van ‘s werelds rijkste Arabieren, goed voor een totale netto waarde van US $ 12.6 miljard.

  • De Libanese premier Najib Mikati en zijn broer Taha konden hun positie op de lijst handhaven, goed voor $ 3.2 miljard elk. Ze zijn de oprichters van de in Beiroet gevestigde investeringsgroep M1 Group, met financiële belangen in het Zuid-Afrikaanse telecombedrijf MTN, Pepe Jeans, onroerend goed in New York, Londen en Monaco.

In 1982 richtten ze ook Investcom op voor de verkoop van gsm’s in Libanon en Afrika, waar ze ook zendmasten bouwden in Ghana, Liberia en Benin. In 2009 kocht het Zuid-Afrikaanse MTN het Mikatis aandeel voor $ 3.6 miljard.

  • Bahaa Hariri: hij is de oudste zoon van de voormalige Libanese premier en miljonair Rafik Hariri. Bahaa erfde zijn fortuin van zijn vader. In 2008 verkocht hij zijn aandeel in het familiebedrijf Saudi Oger aan zijn broer, de voormalige premier Saad Hariri. Dezelfde die 16 miljoen dollar schonk aan zijn maitresse, een Zuid-Afrikaans bikinimodel. En die door de Saudi’s ontvoerd werd, om de Saoedische belangen in Libanon veilig te stellen. Bahaa Hariri richtte de Horizon Group op, handelend in onroerende goederen met investeringen in Jordanië en Libanon. Hij blies samen met de Jordaanse regering nieuw leven in de Amman regio… die nu een waarde heeft van ca. $ 5 miljard. Bahaa heeft nu een netto waarde van $ 2.1 miljard.
  • Ayman Hariri heeft ook een aandeel in zijn vaders bedrijf Saudi Oger geërfd, dat hij verkocht aan zijn broer Saad Hariri in 2014. In 2017 verkocht hij zijn 42% aandeel in de GroupeMed voor $535 miljoen en investeerde in startups, inbegrepen de in New York gevestigde Red Sea Ventures en in de slimme thermostaat Nest, die intussen opgeslorpt werd door Google. Tevens is hij mede-stichter en CEO van het advertentievrije sociale medium Vero, waar gebruikers muziek, video’s en foto’s kunnen delen. Ayman heeft nu een netto waarde van $ 1.4 miljard.
  • Fahed Hariri is de jongste zoon van Rafik Hariri. Zijn netto waarde, na de verkoop van zijn aandeel in Saudi Oger in 2012 aan Saad Hariri is nu $ 1.2 miljard.. Hij investeerde gedeeltelijk in onroerend goed in New York, Parijs, Monte Carlo en in Libanese banken. Tevens bouwt hij residentiële stulpjes in Beiroet.
  • Robert Mouawad erfde de juwelierszaak van zijn familie. Deze werd opgericht in 1890. In 2020 droeg hij het leiderschap over aan zijn drie zonen. Hij is de trotse eigenaar van één der ‘s werelds meest prestigieuze edelstenenverzameling, o.a. “Dynasty”, Russische 51.12 karaat diamant. Hij heeft talrijke onroerende eigendommen en bouwde luxe-woningen in Bahrein. De man heeft een netto waarde van $ 1.5 miljard.

Ter illustratie enkele filmbeelden: let wel, ze zijn niet van 2021, maar geven u toch een beeld, ook van uitgeweken Libanezen: