Tien EU-lidstaten schreven een gezamenlijke brief aan de EU-Commissie om kernenergie te laten erkennen als groene energie. Zij noemen het “een belangrijke betaalbare, stabiele en onafhankelijke energiebron”, die de EU-verbruikers kan beschermen tegen “prijsschommelingen”. Frankrijk nam het voortouw; negen andere EU-lidstaten zetten gewillig hun handtekening – de meesten gebruiken nu ook al kernenergie voor de nationale energiemengeling: Bulgarije, Finland, Kroatië, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Hongarije. Opvallend: quasi heel het voormalig Oostblok, één Scandinavisch land én Frankrijk als énige westerse EU-lidstaat.
Momenteel zou naar verluidt 26% van de EU-elektriciteit opgewekt worden door nucleaire centrales. Meer dan 90% van het aardgas moet worden ingevoerd, vooral uit Rusland. De tien landen willen dat de opwekking van elektriciteit meer verspreid wordt zodat men minder afhankelijk is van een bepaalde bron.
Derhalve vragen zij dat de EU-Commissie nucleaire energie zou opnemen in de EU’s “groene” classificatie van energieopwekking. Daarin werden o.a. zonne-, geothermische, waterkracht, wind- en bio-energie opgenomen. Toen de EU-Commissie haar groen boekje voorstelde in april werd nucleaire energie niet vernoemd.
Duitsland, dat alle reactors tegen 2022 wil sluiten, leidt de anti-nucleaire beweging in de EU, samen met Oostenrijk, Denemarken, Luxemburg, Spanje en het land b. Zij schreven in juli ook een brief aan de EU-Commissie, waarin vermeld: “We zijn bang dat de integriteit, geloofwaardigheid en het nut van de “groene” classificatie van energieopwekking zouden lijden door het opnemen van kernenergie.”
Frankrijk, dat meer dan 70% van ‘s lands elektriciteit uit kernenergie haalt, ziet dat compleet anders. Het wordt daarin gesteund door de landen vermeld in de eerste alinea. Macrons plan, de bouw van nieuwe kleine kerncentrales (SMR), werd woensdag gelanceerd.
Een EU-rapport van eerder dit jaar doet veronderstellen dat de EU-Commissie eigenlijk niets tegen kernenergie in te brengen heeft. Men verwacht nog niet direct een beslissing, maar volgend jaar is het de beurt aan Frankrijk om het voorzitterschap waar te nemen van de EUropese Raad – een uitgelezen kans om te wegen op het (kern)energiedebat. (…)
Wat hebben jullie nu weer gepubliceerd,om te worden gecriminaliseerd?
Mvg
Geen flauw idee. Zomaar uit het niets – middenin het schrijven van een artikel – ging het licht weer uit. Blijkbaar moeten we toch keer op keer op iemands tenen trappen.