1888: De katholieke jonkvrouwe van Aefferden en haar protestantse echtgenoot werden in Roermond op de begraafplaats nabij de Kapel in ‘t Zand ten grave gedragen.
Het graf met de handjes
Dit grafmonument is wereldberoemd. Het verhaal gaat als volgt. De protestante Kolonel der Cavalerie, J.W.C. van Gorkum huwde met de katholieke jonkvrouwe J.C.P.H. van Aefferden. Dit ‘gemengde’ huwelijk moet in die tijd (negentiende eeuw) het nodige gedonder hebben gegeven. Toen de kolonel overleed, op 29 augustus 1880, wilde zijn vrouw naast haar man worden begraven, maar het verschil in gezindte stond dit niet toe. Er werd een plan bedacht: de kolonel werd op het protestante deel begraven, tegen de scheidingsmuur met het katholieke deel. Toen ook de jonkvrouwe stierf, op 29 november 1888, werd zij niet begraven in het nabij gelegen familiegraf van de Van Aefferden, maar tegenover het graf van haar man, op het katholieke deel. De grafmonumenten rijzen boven de scheidingsmuur uit en uit de monumenten steken een mannenhand en een vrouwenhand die elkaar tot in de eeuwigheid zullen vasthouden.
Ook de hekwerken bij de beide grafmonumenten zijn apart: bij kolonel van Gorkum zien we een strak, rechthoekig hekwerk, met scherpe punten die doen denken aan een bajonet. Jonkvrouwe van Aefferdens hekwerk is afgerond en heeft zachte punten in de vorm van een leliekruis.
FT
En zoveel jaren later moest in Nederland de katholieke Maxima vaarwel tegen haar geloof zeggen, omdat volgens de Nederlandse wet geen katholiek op de troon mag.
Origineel gevonden hoor, doch dààrmee weten we nog niet WIE van de kinderen het op zich genomen heeft om hun moeder te laten begraven, “rug aan rug” met hun vader, èn terzelfdertijd ook die samengevoegde eraan te laten plaatsen.
Wèlke “woordentwisten” zouden dààr vooraf gevallen zijn ?