Niet alleen Rusland heeft problemen met Oekraïne. De relatie tussen Vrhfstdts protégé en verschillende andere (buur)landen is eerder onderkoeld. Alsof de verzuurde relatie met Rusland niet genoeg is heeft Oekraïne buiten de burgeroorlog, de corruptie, de uitverkoop van hun gasnet, de economische (wan)toestand ook nog problemen met o.a. Hongarije, Polen en Tsjechië.
Zo zijn er de aanhoudende spanningen met buurland Hongarije omwille van de de Hongaarse minderheid in Transkarpatië.
Midden oktober werd er een betoging voor het Oekraïens consulaat in Boedapest georganiseerd, onder het motto “Zelfbeschikking voor Transkarpatië”. De boodschap was duidelijk: “Transkarpatië behoort van rechtswege tot Hongarije. Zelfbeschikking voor alle onderdrukte naties die gedwongen worden in Oekraïne te leven.”
Een kreet die in de Donbass al jarenlang geuit wordt. En die kreet wordt ook door de Polen in de regio Lviv (Lemberg) herhaald. Ook zij willen ook meer autonomie. Hun woord-voerder, Sergej Lukjanenko, stelde dat de West-Oekraïense gebieden nabij de Poolse grensregio ongeveer 50 jaar economische achterstand hebben. Lviv (Lemberg) zou zich slechts kunnen ontwikkelen in Polen. Daar bovenop de gevleugelde uitspraak dat ze geen asielzoekers uit het M.O. of Afrika willen onderdak geven want “wij hebben al Oekraïeners opgenomen!”
Een regio met vergeten bio-Oostenrijkers:
https://youtu.be/GYEz06XNyfU
De vriendschappelijke verhouding tussen Polen en Oekraïne werd bovendien verpest met de film „Wolyn“ van de Poolse regisseur Wojciech Smarzowski. De film heeft als thema het bloedbad dat het Oekraïense UPA in Wolhynian bij de Polen aangericht heeft. UPA collaboreerde toen met de Duitse Wehrmacht.
https://youtu.be/ut3r_j9Uy0o
Een dergelijke herinnering is niet zonder een actueel verband. Want de Oekraïense president Petro Poroschenko vierde 14 oktober officieel als stichtingsdag van de UPA en bewierookte hun leden: “een voorbeeld dat de Oekraïense bevolking zou moeten navolgen.”
https://youtu.be/Q84ajBhqn5M
Tussen Kiev en Praag is er ook een haar in de boter. Enkele weken geleden meende de Tsjechische president Milos Zeman dat Rusland de relatie met Kiev zou kunnen verbeteren door een compensatie voor het verlies van de Krim aan te bieden. Met als gevolg dat de Oekraïense premier Wolodymyr Hrojsman de Tsjechische president officieel een “psychisch ziek persoon” noemde. Waarop Zemans woordvoerder, Jiri Ovacek, repliceerde “Ik beschouw de onbeleefde aanvallen van enkele Oekraïense politici aan het adres van de president van de Tsjechische Republiek, Milos Zeman, als kreten uit een Neanderthalergrot. Ze hebben geen plaats in een modern Europa.”
https://youtu.be/bk1PxBa_idc
Eigenlijk onderhoudt Oekraïne slechts goede relaties met de landen die de Maidanputsch van februari 2014 georganiseerd, gefinancierd en/of ondersteund hebben… m.n. de VSA en de EU. Voor hen speelt de opstelling van de regering in Kiev geen rol. Zowel voor de EU als de NAVO telt uitsluitend dat Oekraïne een ideaal opstapje tégen Rusland betekent, zowel vanuit geopolitiek als militair oogpunt. Het politieke systeem is van minder of geen belang.
En als wij betogen bv in Gent dan staan we daar met 80 personen. We mogen een voorbeeld nemen aan die staten.