In Genk is de wetgeving geen vodje papier. Ze zetten daar alle middelen in om ‘goed bestuur’ in de daad om te zetten. Met distelwatchers en mobiele flitscamera’s.
Steffie Miermans kreeg eergisteren van de gemeenteleiders een aangetekend schrijven waarin ze wordt aangemaand voor 20 juni een distel uit haar tuin te verwijderen. Op straffe van een p.v. met bijhorende gevolgen als ze haar dwaling niet inziet.
Volgens dienstdoend burgemeester Ali Caglar (CD&V) is het probleem dat de distel is opgenomen in een Koninklijk Besluit. Daarin staat letterlijk dat iedere verantwoordelijke, in dit geval de eigenaar van de woning, de bloei, de zaadvorming en uitzaaiingen van schadelijke distels moet voorkomen.
Over het ‘bermendecreet’ heeft hij het niet gehad. En dat is een groter probleem dan een distel. Onkruid, daarbij inbegrepen de zich snel voortplantende netels, moet eerst zaad vormen vooraleer de bermen gemaaid mogen worden.
Overeenkomstig het bermendecreet is de uitvoeringstermijn vastgesteld tussen 15 juni en 25 juli en tussen 30 september en 15 oktober. Buiten deze termijn mag er niet worden gemaaid.
Tof: krijgen we allemaal jonge, lieve neteltjes en soortgenoten in onze tuin. Die mag je uittrekken, maar het moet niet. Een distel daarentegen…
En zeggen dat een distel de ‘Roos van Schotland’ is.
Wes Hardin
Niet alleen is de distel de roos van Schotland, de distel heeft ook de Schotten gehard, want – zoals algemeen geweten – dragen de Schotten helemaal niets onder hun kilt en de distels groeien er aardig wat hoger dan 25 cm.
Het zou beter zijn als dat “goed bestuur” in Genk wat meer aandacht schenkt aan het soort Genks onkruid dat zich voortbeweegd op twee benen en veel meer schade kan toebrengen aan de maatschappij dan een onschuldig en mooi Schots Roosje dat zomaar uit de grond moet getrokken worden op bevel van dat “goed bestuur” Gewoon schandalig ! Ik eis dat groene kikker Besien dat onrecht scherp veroordeeld
Moest die dame, Steffie Miermans, nu eens die distel voorzichtig uittrekken, èn het herplanten in een bloempot… om het vervolgens midden-op-het-grasperk plaatsen: dàn ware het géén wild-groeiend onkruid meer, maar wèl een versiering van haar tuin. 🙂