Op 22 maart 1832, vandaag precies 190 jaar geleden, overleed de multi-getalenteerde Johann Wolfgang von Goethe in de leunstoel in zijn werkkamer in Weimar. Hij was 82 jaar oud geworden. Een Duitse nationale held die een leven en een oeuvre achterliet om je aan te vergapen en waar hele bibliotheken over zijn volgeschreven. Maar, zoals Goethe fan par excellence Boudewijn Büch het ooit stelde: “Goethe is niet alleen een oude saaie Duitse lul, dat is een jongen waar je spelletjes mee kan spelen.”
Goethe was dat ongetwijfeld maar nog zoveel meer… Hij was de dichtende staatsman, de filosofische wetenschapper, de theatermaker met een geschiedenis als advocaat, de literaire en esthetische criticus die bloedserieuze studies deed naar anatomie, plantkunde, geologie, mineralogie, kleurenleer en het hoofd van de universiteit van Jena-universiteitshoofd die vernieuwend proza schreef en een literaire superster werd. Als in het Duits het woord ‘Universalgenie’ nog niet had bestaan dan moest het voor deze wonderlijke man worden uitgevonden…
Goethe’s enorme invloed op de Duitse taal en cultuur valt nauwelijks te overschatten. Hij was een lichtend voorbeeld én inspiratiebron voor veel wetenschappers, kunstenaars en schrijvers die na hem kwamen. Charles Darwin bijvoorbeeld liet zich in zijn evolutietheorie inspireren door Goethes natuurkundige werk. Een filosoof als Friedrich Nietzsche baseerde z’n atheïstische gedachtegoed deels op Goethe. Goethe inspireerde tal van andere schrijvers, denkers en filosofen, onder wie Friedrich Schiller, Johann Gottlieb Fichte, Georg Friedrich Hegel, Thomas Mann, Hermann Hesse én niet te vergeten Sigmund Freud.
De inspiratie danken wij aan Jan Huijbrechts