Inmigración olé!

Terwijl rest van Europa migratie wil afremmen, regulariseert Spanje massaal

Spanje moet kiezen tussen een open en succesvol land en een gesloten en arm land. Wij hebben gekozen voor de eerste optie”. Het is in die bewoordingen dat Elma Saiz, de Spaanse socialistische minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie, op 19 november de nieuwe Spaanse migratieregels aankondigde. Bedoeling is het afleveren van verblijfsvergunningen in Spanje gemakkelijker te maken. Vanaf 2025 en dit gedurende 3 jaren wil Spanje zo jaarlijks 300.000 migranten regulariseren. 900.000 nieuwe Spanjaarden op 3 jaar. Wie doet beter?

Deze nieuwe wetgeving, die vooral focust op de rechten van mensen die naar Spanje komen werken, rechtvaardigt de socialistische regering met de economische uitdagingen. “Spanje heeft jaarlijks tussen 250.000 en 300.000 buitenlandse werknemers nodig om het levenspeil van de Spanjaarden aan te houden”. Men zou bijna denken dat er in Spanje geen werklozen zijn. Nochtans kon men begin 2024 nog vernemen dat Spanje het hoogste werkloosheidscijfers van Europa kende: 12 procent van de actieve Spanjaarden is werkloos (ter vergelijking: in Griekenland bedraagt dit 9 procent).

Na eerste regularisatie volgt dus nu tweede. Wat met de aanzuigeffecten?

Het objectief van deze nieuwe socialistische wet? “Dat migranten een leven kunnen leiden met evenveel rechten als de Spanjaarden zelf”. Critici van het Spaanse open-grenzen-beleid wijzen erop dat er in 2005 al een eerste keer door Spanje werd geregulariseerd: ongeveer 600.000 illegalen kregen toen de Spaanse nationaliteit. Diezelfde critici wezen toen al op het aanzuigeffect van dergelijke maatregelen. Spanje ontwikkelde zich nadien tot de draaischijf van steeds meer migratie, legale zowel als illegale.

Terwijl alle lidstaten van de EU stilaan inzien dat migratie voor nefaste neveneffecten zorgt – om maar het electoraal ineenschrompelen van systeempartijen te noemen – en dus best wordt afgeremd, ziet de socialistische regering van Sanchez migratie als noodzakelijk “om het succes van onze economie en van onze sociale zekerheid” overeind te houden. Het zal niet verwonderen dat illegale migratie dezer dagen via Spanje gebeurt. Tussen januari en september 2024 spoelden 42.231 illegale migranten in Spanje aan, een verhoging met 59 procent ten opzichte van 2023. Waar blijft de reactie van de andere EU-lidstaten?

Peter Logghe