Ierland in ‘t verzet

Verzet in Ierland tegen migratie vreemdelingen wordt gewelddadiger

De Ieren zijn blijkbaar vastbesloten geen tweede bezetting van hun land te aanvaarden. Verschillende manifestaties tegen nieuwe asielcentra in bepaalde volkswijken worden heviger, waarbij dit verzet moet worden gezien in een mix van sociale crisis (werkloosheid in de buurt) en een ongeziene wooncrisis op het eiland. Op 15 juli laatstleden werd in de wijk Coolock (Dublin) brand gesticht op een bouwplaats waar een opvangcentrum voor migranten zou moeten komen, de oude fabriek Crown Paints. De werken moesten tijdens die week een aanvang nemen.

Recente video. Boodschap: “De racisten zijn de Ierse regering die racistisch zijn tegenover hun eigen volk. We vechten voor ons land, onze cultuur, onze beschaving en we zullen niet terugdeinzen

Later die dag kwamen wijkbewoners op straat om te protesteren tegen de komst van nieuwe migranten. Het enige antwoord dat ze van de Ierse regering kregen was de komst van de Garda (de Ierse politie), gevolgd door een speciale eenheid van de politie. De ganse dag kwam het tot straatrellen, waarbij de politiediensten met stenen werden bekogeld, die dit beantwoorden met pepperspray, met matrakslagen, soms zelfs op oudere mensen.

Ierse ‘Black and Tans” tegen de vox populi?

Op sociale media werden de rellen al vergeleken met de bloedigste geschiedenisbladzijden in Ierland, het repressieve optreden van de Engelse Black and Tans tegen Ieren in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Een 15-tal demonstranten werd nu gearresteerd, en ze zullen op een inderhaast georganiseerde zitting van de Criminal Courts of Justice in Dublin moeten verschijnen. In de plaats van het nieuwe opvangcentrum te annuleren of minstens het debat hierover te openen, hebben de Taoiseach (de Ierse Eerste Minister) en de minister van Justitie de manifestaties bijzonder scherp veroordeeld.

Taoiseach Simon Harris stelde dat niemand het recht heeft om wagens en andere goederen te vernielen. “De straatacties zijn crimineel en zaaien enkel verdeling en angst. Dit kunnen en mogen we niet aanvaarden”. De minister van Justitie, Helen McEntee, verklaarde dat ze ontzet was door de “gewelddadige scenes”. Want: “Dit was geen manifestatie, dit waren niet de fatsoenlijke gemeenschappen van Coolock. De politie zal de toestand blijven opvolgen en zal de gemeenschap blijven steunen”.

Met geweld weet je natuurlijk wel waar je begint en niet waar je eindigt. Misschien moet de Ierse regering toch eens de geschiedenis van het groene eiland herlezen. Dan zal ze merken dat een belangrijk deel van de bevolking altijd gerebelleerd heeft tegen kolonisaties, van welke aard ook. Misschien moet ze dan het migratiedebat – waar zovele Ieren op wachten – eindelijk eens voor geopend verklaren?

Peter Logghe

Ter illustratie: