Hypocrisie

Engelse staatskerk investeert in wapenfabrikant

 © afp. Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en leider van de Kerk van Engeland

De Kerk van Engeland investeert een deel van haar kapitaal in een fabrikant van oorlogstuig. De investering druist niet in tegen de kerkelijke richtlijnen, maar sommige kerkleden zijn niettemin ontsteld.

Het kerkelijke pensioenfonds en een kerkelijk vastgoedfonds zijn aandeelhouder van het Amerikaanse concern General Electric (GE), meldt The Independent. Ze hebben deelnemingen tot 10 miljoen pond, ongeveer 11,9 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van de kerk vormt GE’s wapentak slechts een klein deel van het bedrijf – minder dan 3 procent. Het kerkelijk investeringsbeleid schrijft voor dat de kerk niet kan investeren in bedrijven die minimaal 10 procent van hun omzet genereren met wapenhandel. Deze investering zou dus wel mogen.

De Britse krant lijkt echter niet overtuigd dat de wapens een kleine bijzaak zijn. Ze wijst erop dat General Electric en dochter General Aviation ‘geïntegreerde systemen en technologieën’ produceren voor gevechtsvliegtuigen, militair transport, helikopters, drones en landvoertuigen. Daarmee zijn ze de op 19 na grootste fabrikant van defensiemateriaal.

‘Bedrijf is duidelijk een grote speler op de militaire markt’
‘General Electric is zonder twijfel een wapenfabrikant’, stelt anti-wapenorganisatie Campaign Against Arms Trade in de krant. ‘Waarom neemt ze anders deel aan een van de grootste wapenbeurzen ter wereld?’

Ook de christelijke protestgroep Christianity Uncut, dat zich verzet tegen de bezuinigingen van de Britse overheid en ‘de uitwassen van het kapitalisme, zet vraagtekens. De investering is klein genoeg om niet te botsen met de kerkelijke richtlijnen, erkent woordvoerder Symon Hill. ‘Hij voldoet wel aan de letter, maar niet aan de geest van het kerkelijke investeringsbeleid.’

Al eerder in verlegenheid gebracht
Het is niet de eerste keer dit jaar dat de kerk in verlegenheid wordt gebracht door haar financiële tak. Deze zomer bleek dat ze ook indirect investeerde in Wonga, een verstrekker van flitskrediet.

Pijnlijk, want de leider van de kerk, Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, had in mei stevige kritiek geuit op de ‘schokkende woekerrentes’ die Wonga zijn klanten rekende. Hij werkte bovendien aan een plan om Wonga ‘kapot te concurreren’. Welby was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de investeringen. Hij leidt de kerk pas sinds februari.

De BBC geeft op haar website een overzicht van de investeringsprogramma’s van de Kerk van Engeland.

Trouw

2 gedachten over “Hypocrisie

  1. Misschien krijgt “onze Paus” ook wel interesse voor de aankoop van een paar aandelen . Het is momenteel de enige artikel die echt goed in de lift zit . Elkander kapot maken en onvoorstelbare miserie aandoen . De ene omdat hij Allah zo graag ziet , de andere omdat er veel geld mee te verdienen valt

Reacties zijn gesloten.