“We nemen de problematiek van misinformatie heel ernstig. Misinformatie kan leiden tot polarisatie en daar willen we gepast tegen optreden,” zegt Jessica Zucker, product policy manager bij Facebook. “Maar het is niet aan een intern team binnen Facebook om dat te doen, daarom werken we nauw samen met externe experts.”
De keuze voor Knack en DPA gebeurt niet willekeurig. Beiden zijn lid van het International Fact-Checking Network (IFCN). Knack brengt al acht jaar factchecks in haar magazine en sinds enkele jaren ook online.
“Dat blijven we ook doen,” zegt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. “Voor ons betekent dit een versterking van onze factchecking-poot die ook los van Facebook blijft bestaan.” Zo zal Knack twee extra journalisten aannemen die zich specifiek op factchecking toeleggen, bovenop de factcheckingrubriek die journalist Jan Jagers al enkele jaren schrijft. Bij DPA gaat het om twee Franstalige en één Nederlandstalige journalist.
Lees er alles over bij: Facebook gaat binnenkort ook in België fake news identificeren en ontmaskeren. Het werkt daarvoor samen met Knack en DPA.
Onze redactie vraagt zich af wie de “factcheckers” onder de loep neemt…