Een internationale studie heeft aangetoond dat natuurcompensaties, ter vervanging van elders verwijderde natuur, leidt tot een dalende biodiversiteit. Bij het vergelijken van onaangeroerde en herstelde habitats bleek dat zelfs over een periode van 100 jaar slechts in 40 procent van de herstelde habitats het ecosysteem dezelfde rijkdom zal bereiken.
Lees verder bij VILT
“Birdlife” begint zich ook al te moeien met hun bescherming van natuurgebieden als broedplaatsen voor vogels…
Dàt hebben wij reeds làng ondervonden in Zeebrugge: door de bouw van een vergrootte buitenhaven heeft zich, aan de “oostermuur” een grote zandtoename gevormd die men “de baai van Heist” genoemd heeft.
Birdlife is dààrop gesprongen, de gevormde duin afgebakend, en slechts een smal wandelpad erin aangelegd om aldus zoweinig-mogelijk toeristen in toe te laten (om zogezegd: de vogels niet te storen).
Daarbij, op +- 500 meter noorderlijk, ook nog een zandplaat { BINNEN IN (!) DE HAVEN} als natuurgebied doen erkennen.(met, over de jaren, een miljardenverlies vanwege een tekort aan aanlagkaaien !)—>héél de Oostkust klaagt over “meeuwenoverlast”… doch het is wél op die beide
plaatsen dat zij ongestoord hun eieren kunnen uitbroeden. (met dank aan die groene paljassen) 🙁
Daarna kan men nog meer tewerkgestelde (werklozen) ambtenaren werk geven om de eieren van de meeuwen te gaan schudden.
In Oostduinkerke werden stuifduinen en pannes volledig afgeschermd voor het publiek zodat bepaalde orchideeën zich in volledig konden ontplooien. De begrazing gebeurt door pony’s en schapen. Het eigenaardige is dat deze duinen volledig vergroenen en sommige insecten (vb.blauwvleugelsprikhaan) gedoemd zijn om te verdwijnen. Dit jaar werden echter meer en zeldzamer orchideeën, planten en insecten aangetroffen in de duinen die door het publiek toegankelijk waren dan in de gesloten reservaten. Absurde “groene?”conclusie : ook deze gebieden zullen voor het publiek worden gesloten.