Het paardenschandaal in volle galop

MM900236531[1]Paardenvlees aangetroffen in IKEA-bankstellen

Vulling staat niet vermeld in bijsluiter

IKEA bank

Meubelgigant IKEA is betrokken geraakt in het grootste meubelschandaal uit de geschiedenis. In tientallen bankstellen zijn sporen van paardenvlees aangetroffen.

Het vlees is gevonden in de Söderhamn driezitsbank en chaise longue, de Sandby tweezitsbank en en de Kivik voetenbank met bergruimte. Op geen van de bijsluiters van deze banken wordt paardenvlees als ingrediënt vermeld. Volgens meubelnorm ISO 9045 mag het dan geen deel uitmaken van de bank.

Een voorlopig onderzoek van het Zweedse ministerie van Veiligheid en Justitie wijst uit dat het vlees via de kapokvulling in de banken terecht is gekomen. De grondstof voor deze kapok wordt geleverd door het Albanese bedrijf Gjuetise, een dochterbedrijf van het Armeense Tonarikian. Gjuetise leverde aan de Italiaanse kapokproducent Casiraghi, dat op haar beurt de kapok leverde aan een Luxemburgse halffabrikatengroothandel via een handelaar op Cyprus. Die had de leverantie weer uitbesteed aan een in Finland gevestigd filiaal van het Bulgaarse transportbedrijf Olgimov. “Als we dat lijntje volgen, hebben we de oorzaak snel te pakken” aldus Kristina Johansson, directrice van IKEA.

De paardenvulling vormt vooral een probleem in landen waar van oudsher een taboe rust op meubels van paardenvlees, zoals Nieuw-Zeeland, Azerbeidzjan en Cambodja. Johansson: “Onze meubels hebben de reputatie cultuuroverstijgend te zijn. Wij nemen deze zaak dan ook uiterst serieus.”

Gedupeerde consumenten kunnen bij IKEA nieuwe vulling ophalen. Die moeten ze wel zelf in de bank plaatsen. Hiervoor wordt een heldere gebruiksaanwijzing bijgeleverd.

http://www.speld.nl/2013/02/12/paardenvlees-aangetroffen-in-ikea-bankstellen/

Eén gedachte over “Het paardenschandaal in volle galop

  1. Met àlle Chinezen, maar niet met “den dezen”.
    Kapok is plantaardig, en dus heeft het niks met ook maar énig dierlijk product te maken, TENZIJ… er, zoals met (bijna) àlles geknoeid werd.
    Echter: wààrom zou men er “paardderivaten” instoppen terwijl er véél goedkoper
    producten op de internationale markt te vinden zijn die stof- èn kiemvrij zijn ?

Reacties zijn gesloten.