Sam Van Rooy las Het Eurobedrog, een Nederlands pleidooi om uit de euro te stappen. Ze is zeldzaam, EU-sceptische literatuur in het Nederlands.
In de aanloop naar de verkiezingen heb ik als kandidaat eerste opvolger voor het EU-parlement talloze infosessies gegeven aan de derde graad, leerlingen die vaak voor de eerste keer mochten gaan stemmen. Wat opviel was dat het alleen nog maar in vraag stellen van de EU-eenheidsmunt doorgaans op hoongelach of ridiculisering wordt onthaald. Natuurlijk, 17- en 18-jarigen kennen eigenlijk niets anders dan de euro: zij waren vijf à zes jaar toen de EU-eenheidsmunt werd ingevoerd. Maar ook dertigers en veertigers kijken verbaasd wanneer je durft te stellen dat de euro het meest roekeloze experiment is uit de geschiedenis van het geldverkeer.
Terwijl je toch zou denken dat de malaise in Europa op zijn minst zou moeten aanzetten tot nadenken over een aantal fundamentele beslissingen van de laatste decennia. Langs de andere kant: ondanks de eurocrisis is West-Europa nog altijd een zee van welvaart, zeker vergeleken bij wat er gaande is in Zuid-Europa. Dat die welvaart echter vooral schone schijn is, beseffen de meeste mensen niet.
Helemaal waar. Meeste mensen zijn volledig ongeinteresseerd en onwetend. Maar ook dit artikel bestrijdt alleen de symptomen en niet de ziekte. De ziekte is de geld creatie door de banken en de centrale banken die in private handen zijn. Alles is dweilen met de kraan open als dit systeem gewoon niet vervangen wordt door een systeem dat de welvaart eerlijk verdeeld. Dus waarom zou ik mijn tijd verspillen aan dit soort rapporten? We weten dat we belazerd worden maar de mensen als Sam Van Rooy, met inzicht en kennis, moeten schrijven over het echte probleem en niet dit soort nutteloze afleidingsmanoeuvres
…de malaise in Europa zou op zijn minst moeten aanzetten tot nadenken…
zolang er bij sommigen luxe is, moet noodzakelijkerwijs bij anderen een overmaat van arbeid en ellende zijn, of onder de naam armoede of onder de naam slavernij.
Tussen die twee is het fundamentele verschil :
slaven danken hun bestaan aan macht
armen aan list.