Het dubbelspel van Turkije en de EU

December 2015: journalisten worden aangeklaagd, vervolgd, in de gevangenis gezet omdat ze kritiek uitten op Erdoganland, omdat ze berichtten over de olieleveringen van IS aan Turkije.

Hoofdredacteur Can Dündar en medewerkers van de krant Cumhüriyet worden aangeklaagd wegens spionage omdat ze schreven over wapenleveringen door de staat aan islamisten. Kort na hun verklaring worden ze aangehouden. Op de video zijn de laatste beelden van hen te zien; sindsdien bevinden de journalisten zich in onderzoekingshechtenis en riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Al in januari 2014 werden drie vrachtwagens in de buurt van de Syrisch-Turkse grens tegengehouden met een vracht ‘babyvoeding’ voor oorlogsslachtoffers.  Bij nazicht bleek er oorlogsmateriaal in kisten te zitten: honderden raketten en granaten.  De begeleiders van de vracht waren Turkse geheime dienst-agenten.  Een tip gekregen?  Erdogan heeft vijanden gecreëerd doordat hij de macht  niet wou delen. Slechts de krant Cumhüriyet durfde erover te schrijven.  Alle andere media hadden schrik.  Terecht blijkt nu.  Want de hoofdredacteur en andere journalisten zitten in de gevangenis.  Echter ook de personen die de controle bevolen en uitgevoerd hebben.  Wegens spionage.  Erdogan heeft  hoogstpersoonlijk klacht tegen hen ingediend:  “De journalist die het verhaal over de vrachtwagens gepubliceerd heeft, zal zwaar boeten.  Ik laat dat niet passeren.”

“Ik”. Nochtans heeft Erdogan hier de scheiding der machten overtreden.  Zijn belofte dat de hoofdredacteur rekenschap zal moeten geven betekent niets anders dan dat hij de rechter(s) de richting van het vonnis wil aangeven.

Op de wereldranglijst van persvrijheid bekleedt Turkije de 149ste plaats na Maleisië en Mexico.  Tegen veel journalisten diende Erdogan persoonlijk klacht in.  Hij voelt zich nl. nogal snel ‘beledigd’.  Majesteitsschennis.  Het wordt voor journalisten steeds moeilijker hun werk te doen in Turkije.  De mensen,  die met de stemmen van het volk aan de macht kwamen, beslissen welke ‘waarheid’ dat volk mag vernemen.  Alle politiek-geladen gebeurtenissen, die in het land tot onrust kunnen leiden, worden gecensureerd.

O.a. ook de oliehandel met IS.  Turkije koopt de goedkope olie van IS en verkoopt die door in binnen- en buitenland.

Het dubbelspel van Turkije i.v.m.  IS, persvrijheid, mensenrechten… is blijkbaar voor de EU geen thema meer als het om de eigen belangen gaat. Want het heeft Turkije nodig om de vluchtelingen niet tot aan de buitengrenzen te laten geraken.  Een schande!

Ondertiteling en geaut. vertaling is mogelijk via de icoontjes.

Russische journalisten in Turkije die over de oliehandel met IS wilden schrijven werden uitgewezen:

https://youtu.be/HSH220DuH4k

FT

 

Eén gedachte over “Het dubbelspel van Turkije en de EU

  1. Al zijn het geen arabieren, toch zijn het moslims en derhalve niet te vertrouwen.

Reacties zijn gesloten.